Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glamočki krompir
  • 24.05.2021. 14:10

Glamočki krompir konkurentan ali nije zaštićen, proizvođači imaju velike gubitke!

Hiljade tona glamočkog krompira najvjerovatnije će biti bačene jer poljoprivrednici nemaju mogućnost da ga plasiraju na tržište.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 524
  • 193
  • 0

Poljoprivredni proizvođači suočavaju se sa još jednim problemom. Vrlo su izvjesni gubici u proizvodnji glamočkog krompira jer nemaju mogućnost da ga plasiraju na tržište. Naglašavaju kako će vjerovatno hiljade tona ovog povrća biti bačene. Uzgajivači navedene vrste u FBiH ne dobijaju podsticaje u uzgoju, a u našoj zemlji nema zaštitnih mjera na njegov uvoz.

Kako navodi RTRS, iako kilogram krompira košta 0,10 ili 0,15 KM, nema zainteresovanih kupaca. Viškovi povrća se gomilaju, pojedini proizvođači imaju i do 300 tona viška, koji će sasvim sigurno završiti na deponiji. 

Načelnik opštine Glamoč, Nebojša Radivojša, rekao je da je tamošnja fabrika koja je prerađivala krompir, nakon ratnih dešavanja prestala sa radom i da još uvijek nije u funkciji. Privatizovana je tako da su domaći proizvođači krompira prepušteni sami sebi.

Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u Bosnu i Hercegovinu je tokom 2020. uvezeno 19 miliona kilograma pomenute povrtarske vrste, a u prva četiri mjeseca tekuće godine još dodatnih deset miliona kilograma, što nedvosmisleno ukazuje na potrebu zaštite domaće proizvodnje. 

Uvozni lobi jači od kvaliteta 

Kako kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, oko tog pitanja postoje izvjesne poteškoće kada je riječ o dogovoru na državnom nivou. 

"Javljaju se određeni problemi kada se želimo adekvatno dogovoriti na nivou cijele BiH kako to zaštititi našu proizvodnju i to se vidi prije svega na primjeru uvođenja prelvmana i carina na uvoz svježeg i rashlađenog mesa", istakao je Košarac, dodajući da što se tiče Ministarstva spoljne trgovine, spremni su da razmotre sve mogućnosti.

Livanjski kanton, kojem pripada Glamoč, u svojoj Strategiji razvoja na posebno mjesto stavlja krompir uzgojen na tom području kao konkurentan poljoprivredno prehrambeni proizvod. Ipak, kantonalna Vlada ne podstiče njegovu proizvodnju. 

Poljoprivrednici nemaju kome prodati krompir, iako je kvalitet neupitan?!

Kako smo pisali prije par mjeseci, u Bosni i Hercegovini je do 90.-ih godina Glamočki krompir bio najcjenjeniji i najkvalitetniji. Danas ljude interesuje jedino cijena tako da im se može prodati bilo šta ukoliko je jeftino, pri tom za kvalitet više niko ne pita, a tamošnji proizvođači su u teškoj situaciji zato što većina njih nije ništa prodala, a svi su imali velike troškove pa sad imaju finansijskih problema.

Poljoprivrednicima je najveći izazov plasman proizvedene robe jer je veliki uvozni lobi tako da se domaći proizvodi ne mogu prodati, skoro pa nikako. Ako i bude nešto, to je po minimalnim cijenama. 


Tagovi

Proizvodnja krompira Glamočki krompir Zaštita proizvodnje Staša Košarac Konkurentan proizvod


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]