Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rukola
  • 12.09.2022. 13:30

Gajenje rukole: Raste tokom cele godine

Setva i gajenje rukole uopšte nisu komplikovani i zahtevni, ne traži previse, ima skromne zahteve za toplotom, otporna je na mrazeve i može da se proizvodi tokom cele godine.

Foto: Živka Perišić
  • 1.681
  • 95
  • 0

Rukola (Eruca sativa) jednogodišnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. U poslednje vreme se intenzivnije koristi u ishrani i to njeni listovi koji su spečifičnog, oštrog ukusa. Veoma je lekovita s obzirom da je bogata vitaminima i mineralima. Kada je u pitanju gajenje, ne traži previse, ima skromne zahteve za toplotom, otporna je na mrazeve i može da se proizvodi tokom cele godine.

Ona je i samonikla biljka koja može odoleti nepovoljnim vremenskim prilikama. Veoma često niče u blizini mesta gde je prvobitno bila zasejana.

Setva semena

Može da se seje početkom proleća pa sve do jeseni i može sukcesivno, svakih nedelju dana do oktobra ukoliko je na otvorenom, dok se u plasteniku uzgaja tokom čitave godine.

Rukola dobra za zdravlje, a gaji se preko cele godine

Stručnjaci kažu da najbolje uspeva na lakim, peskovitim i srednje teškim zemljištima čija je obrada slična kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubini od 20 centimetara, kvalitetna površinska obrada zemljišta se podrazumeva s obzirom da se proizvodi direktnom setvom iz semena. Preporučena dubina setve je jedan do 1,5 cm, poželjna je udaljnost biljaka od pet centimetara, a razmak između redova trebao bi da bude najmanje 30 cm.

Uzgoj u bašti, plasteniku i saksijama

Ukoliko se odlučite da rukolu uzgajate u bašti treba da znate da je otporna na mraz i da može podneti temperature i do minus četiri stepena Celzijusa. Odgovara joj mesto koje nije direktno izloženo suncu. U plasteniku može da se uzgaja tokom cele godine uz redovno zalivanje kako bi ukus njenih listova  bio što bolji.

Jedan od najjednostavnijih načina za uzgoj rukole jeste sadnja u saksijama ili žardinjerama koje bi trebalo da budu dublje od 10 centimetara. Dobro je na dnu staviti pesak ili šljunak zatim zemlju pomešanu sa humusom i postaviti seme na dubini od oko jedan centimetar, zatim lagano prekriti slojem zemlje, a s obzirom da seme brzo klija prvi izdanci mogu se očekivati već nakon nekoliko dana. 

Otporna je na mraz (foto: Depositphoto/lunamarina)

Ovo je biljka koja zahteva vlažnost zemljišta i da bi se obezbedio dobar rast i razvoj listova treba je redovno zalivati, a ukoliko rukoli nedostaje voda doći će do prevremenog cvetanja što će usloviti jaču gorčinu listova.

Poželjno je rezanje listova makazama

Ova zeljasta biljka se može brati nakon 40 do 60 dana od setve, listovi koji mogu dostići dužinu do čak 20 centimetara imaju karakterističan opori ukus, a biljka ima i cvet nežno bele ili svetlo žute boje. Za rukolu važi pravilo da što se više listovi režu to se pospešuje njen rast. Prvo se režu listovi na dnu, a oni manji na vrhu se ostavljaju da se razvijaju. Preporučljivo je da se koriste makaze kako se ne bi ručnim branjem oštetila stabljika.

Tokom cvetanja formira se seme koje se nalazi u ljusci, ono se pokupi, osuši i tako je spremno za novu setvu.

Rukola prezimi pod snegom

Živka Perišić iz Silbaša, koja se dolaskom iz grada u selo opredelila za zdrav život i domaću hranu već godinama u bašti seje rukolu. Praktikuje prolećnu setvu u redove kao zelenu salatu. Seme je, kako kaže, davno donela iz Italije. Ona napominje da rukole ima tokom cele godine, prolećna nakon određenog perioda rasta sama na zemlju baci seme koje je sitno, okruglo i onda ponovo niče nova biljka.

Seme je donela iz Italije (foto: Ž. Perišić)

"Otporna je, prezimi pod snegom, jedino je može uništiti golomrazica", kaže naša sagovornica.

Uzgoj rukole unosan posao

Stručnjaci napominju da rukola obiluje vitaminima i mineralima, a kako bi oni bili maksimalno iskorišćeni neophodno  je konzumirati u svežem stanju. Opor i jak ukus nekima se dopada, a nekima ne odgovara, a treba napomenti da se taj specifičan ukus neće promeniti nikakvim dodacima. Oni koji je vole najčešće je koriste za pripremu salata.

"Pravim salatu od rukole, dodajem bosiljak, paradajz isečen na kriške, tunjevinu i sve začinim sokom od limuna. Ovo je odlična salata koja se može brzo i jednostavno pripremiti", rekla nam je na kraju Perišićeva.


Tagovi

Gajenje rukole Listovi rukole Samonikla biljka Setva rukole Rezanje listova rukole Živka Perišić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.