Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 21.03.2021. 15:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

ESOF: Optimalno iskorištavaju ograničene resurse i uzgajaju zdravo voće i povrće

Proizvodni kapaciteti obuhvataju više od 10 hektara plasteničke i 100ha kooperantske proizvodnje. Više od 85% proizvoda izvoze u inostranstvo, a ostatak plasiraju na domaće tržište.

Foto: Arhiva ESOF-a
  • 641
  • 169
  • 0

Jedan od najpoznatijih otkupljivača voća i povrća u Bosni i Hercegovini je firma "ESOF doo" iz Donjeg Vakufa. Osnovali su je 2013. godine Semin Bašić i Enver Avdić, prijatelji iz studentskih dana provedenih u Maleziji. Iako je Semin diplomirao Islamsko bankarstvo i finansije, te radio kao direktor banke, odlučio je napustiti kancelarijski posao i uložiti sredstva u organsku proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.

Osnovna djelatnost firme je proizvodnja, otkup i prerada voća i povrća. Postavljajući visoke standarde proizvodnje, odgovornosti u poslovanju, integriteta i profesionalnosti, za veoma kratak period postali su jedan od lidera u segmentu uzgoja u zastićenim prostorima i razvoju kooperativne proizvodnje u našoj zemlji.

Konkuretni na svjetskom tržištu

"Naša misija je podstaći i promovisati prirodan i zdrav uzgoj, kao i optimalno korištenje ograničenih prirodnih resursa u BiH. Firma je prvenstveno osnovana radi proizvodnje voća i povrća. Od 85-95% naših proizvoda izvozimo, a radimo i za velike lance trgovina u inostranstvu", za Agroklub priča Semin Bašić, dodajući kako ostatak proizvedene robe plasiraju u njihove trgovine u Sarajevu, Zenici i Donjem Vakufu.

Podstiču samo prirodan uzgoj

Infrastrukturni kapaciteti firme su na zavidnom nivou. Plastenička proizvodnja odvija se na deset hektara, otvoreni plantažni uzgoj na 25ha, logistički centar pakovanja i prerade prostire se na 6.000 m2, a tu su i kapaciteti skladištenja od 4.000 tona.

Tehnološka opremljenost im je takođe na najvišem mogućem nivou, što obezbjeđuje konkurentnost plasmana na svjetskom tržištu i održivost lanca dostave kupcima. Proces prozvodnje, otkupa, prerade i pakovanja precizno je definisan u kontekstu savremenih pravila organizacije, te međunarodnih standarda u oblasti uzgoja i prerade hrane. Sistem kontrole i kvalitete u ovoj kompaniji je od izuzetnog značaja, kontinuirano se prati, a baziran je na implementaciji Pravila i procedura certifikata kao što su: Global GAP i International Food Standards (IFS) certifikat.

U planu i solarni paneli

"Bavimo se i otkupom maline. Imamo hladnjaču kapaciteta 2.000 tona za smrznuti i 1.700t za svježi program. S ponosom mogu reći da zapošljavamo od 70 ljudi van sezone i 150 u njoj, imamo 13 najedukovanijih kadrova u zemlji. Većinom su to mladi ljudi, najstariji ima 44 godine", ističe naš sagovornik.

Logistički centar ESOF-a nalazi se u vlastitom poslovno-proizvodnom prostoru, u općini Donji Vakuf. Centar je smješten u objektu površine 12.000 m2 sa pripadajućim zemljištem od 26.000m2 i posjeduje kompletnu infrastrukturu. Unutar njega instalirana je i najsavremenija tehnološka i procesna oprema.

Kako kaže, vrijednost firme procjenjuje se na preko 15 miliona KM, a sama oprema koštala ih je oko 8 miliona KM. Sada planiraju postavljanje solarnih panela na krov Centra, kako bi smanjili troškove jer hladnjače troše puno struje.

Obezbijedili siguran otkup 

U svrhu vlastite proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, investirali su u izgradnju Regionalnog centra za proizvodnju koji se nalazi u Općini Donji Vakuf. Pored njega, ESOF upravlja i Centrom za proizvodnju u Općini Bugojno na površini od pet hektara u zaštićenom prostoru i 15ha na otvorenom polju. U svojim plastenicima trenutno uzgajaju špinat, blitvu, salatu, rotkvu, karfiol, brokulu i mladi luk. Papriku, paradajz, patlidžan, tikvice i maline izvoze u Njemačku, Holandiju, Tursku i Srbiju dok ostale proizode prodaju na domaćem tržištu.

Proizvodnja se odvija u potpouno prirodnom ambijentu

Posebne odlike okruženja gdje se odvija uzgoj su čistoća zraka, ugodan prirodni ambijent i čista voda. Regionalni centar proizvodnje je prvi ovog tipa i najveće središte plasteničkog uzgoja u BiH. Danas, Predstavlja model za razvoj i drugih sličnih, kako u našoj, tako i u zemljama regiona.

"Smatramo da naša sredina obiluje čistom vodom i zdravim zrakom, bez željeznica, autoputa i velikih zagađivača pa to trebamo iskoristiti kako bi proizveli zdravu i kvalitetnu hranu", smatra Bašić, naglašavajući kako žele potaknuti poljoprivrednike gornjevrbaske regije na veću proizvodnju, te im ponuditi siguran otkup maline, kupusa, hokaido tikve i ostalog povrća.


Fotoprilog


Tagovi

Semin Bašić Enver Avdić Plastenička proizvodnja Proizvodnja voća i povrća Plasman Siguran otkup Solarni paneli


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]