Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenički uzgoj
  • 29.01.2021. 10:10
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Emina Fejzović: Htjeli smo imati svoje povrće, a sad proizvodimo skoro sve sorte

Zbog svoje djece počeli su da se bave uzgojem povrća. Krenuli su od malog plastenika, a sada ih imaju tri. Uzgojeno povrće prodaju komšijama, prijateljima i putem interneta. Proizvode i pikirani rasad domaćih i hibridnih sorti, te ga prodaju i dostavljaju na kućnu adresu.

Foto: Arhiva Emine Fejzović
  • 1.423
  • 865
  • 1

Emina i Senad Fejzović iz Kaknja prije sedam godina odlučili su se da počnu sa proizvodnjom vlastitog voća i povrća. Na to ih je najviše natjerala želja da njihova djeca, a i oni sami jedu domaću i organski proizvedenu hranu. Krenuli su sa malim plastenikom, a kasnije su proširili uzgoj na tri objekta ukupne površine od 200 metara kvadratnih i 700 kvadrata na otvorenom. U radu njihovog imanja posebno mjesto zauzimaju troje školaraca, koji u slobodno vrijeme rado priteknu roditeljima u pomoć.

"Naše gazdinstvo pokrenuto je prvenstveno zbog naše djece. Htjeli smo da jedu ekološko povrće i da usvajaju radne navike jer su oni aktivni radnici porodične farme. Počeli smo sa malim plastenikom za svoje potrebe, a kasnije smo proširivali zbog povećane potražnje", započinje svoju priču Emina.

Imaju online narudžbe od starta

Najprije su prijatelji i komšije izrazili želju da pazare proizvode od njih, te bi jedva dočekali da kupe višak povrća koji ne stignu iskoristiti Fejzovići. To im je dalo ideju da kupe veliki plastenik i počnu sa uzgojem većih količina. Nakon par godina su putem općinskog projekta aplicirali za nabavku objekta, te postavljaju još jedan veličine od 100m2.

Razvili su ozbiljnu proizvodnju povrća

"Nakon što smo postavili i treći, počinje naša ozbiljnija proizvodnja povrtarskih kultura, a već tri godine proizvodimo i značajan broj pikiranog rasada za plastenički uzgoj i sadnju na otvorenom", navodi naša sagovornica i dodaje da posebno uživa u prikupljanju i uzgoju različitih sorti povrća, koje do sada i nije bilo karakteristično za našu regiju.

Od prvog dana svoje proizvode plasiraju putem interneta, sa kućnom dostavom od Zenice do Sarajeva, te dodaju da su ova usluga i online narudžbe, kulminirale prošle godine, na početku pandemije koronavirusa. Trenutno u zaštićenom prostoru imaju špinat, salate i mladi luk, a vrste koje tokom godine ne prodaju, prerađuju i plasiraju svojim stalnim mušterijama.

"Ubrzo nakon što smo počeli sa ovakvim načinom dostave, ostvarili smo i odgovarajuće kontakte i preporuke, te stekli stalne kupce koje su nas preporučivali dalje. To je posebno bilo izraženo za vrijeme karantina i tad smo imali baš puno narudžbi. Većina tih ljudi i danas kupuje od nas", ističe ona.

Od batata do meksičkog krastavca

Na imanju Fejzovića pored standardnih povrtnih vrsta mogu se pronaći i najrazličitije sorte, kao što je sve popularniji batat, pedata (divlji krastavac), gorka dinja, a od ove godine počeće i sa uzgojem čajota ili meksičkog krastavca.

Već su počeli i sa proizvodnjom pikiranog rasada, te je jedan dio paprike već posijan. Osim domaćih, starih sorti imaju i hibride paradajza, paprika, krastavaca i patlidžana.

Aktuelna je i proizvodnja pikiranog rasada

"U poljoprivredu sam ušla zato što sam htjela da moja djeca osjete kako je to kad nešto svojim rukama uzgojiš i poslije to pojedeš siguran u kvalitetu. Kasnije je to preraslo u posao koji ispunjava i mene i njih", zaključuje ova vrijedna žena.

Kako kaže, svaki trud se isplati pa tako i njihov. Ljubav prema ovom poslu i posvećenost ono je što su i njihovi kupci prepoznali i stalno im se vraćaju pa zato slobodno mogu reći da su uspješni u svom poslu.


Tagovi

Emina Fejzović Plastenička proizvodnja Uzgoj povrća Uzgoj batata Čajot Neobične sorte povrća Organsko Pikirani rasad


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić