Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.04.2017. 08:00

Eko metode zaštite od lukove muhe

Larva lukove muhe pričinjava velike štete u zasadima crvenog luka, bijelog luka, poriluka i može u potpunosti uništiti mladi usjev.

Foto: Pixabay.com
  • 30.658
  • 587
  • 0

Veoma često se susrećemo sa štetama koje izaziva larva lukove muhe. Odrastao insekt lukove muhe Hylemia antiqua (Delia antiqua) je bezobasan, ali je larva veoma proždrljiva. Ovo je štetočina raznih vrsta lukova: crvenog luka, bijelog luka, poriluka, ljutike. Napada i cvijeće koje ima lukovice poput tulipana. Najveće štete izaziva na crvenom luku. Pojedinih godina dolazi do masovne pojave lukove muhe i velikih šteta u zasadima luka.

Karakteristike lukove muhe

Odrasle jedinke su malih dimenzija 5 do 7mm. Boje tijela je sivo - žuta. U našim uslovima može da razvije više generacija tokom vegetacije, obično od 2 do 4 generacije. Imago (odrastao insekt) prve generacije se pojavlju tokom aprila. Let lukove muhe se poklapa sa cvjetanjem jabuke i jorgovana. Pojava imaga može da se vezuje i za cvjetanje višnje i maslačka. Nakon 10 dana od cvjetanja višnje počinje let lukove muhe. Imago nije štetan i on se hrani nektarom iz cvjetova raznih biljnih vrsta. Nakon ishrane slijedi razmnožavanje, a ženke polažu jaja tokom 30 dana.

Crveni luk štiti mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva štiti crveni luk od lukove muhe.

Jaja polaže na listove luka ili na površinu zemljišta neposredno uz mladu biljku luka. Jedna ženka položi od 5 do 20 jaja. Do piljenja larvi iz jaja dolazi poslije 4 do 6 dana pri temperaturi od 18 do 21ºC i vlažnosti vazduha od 65 do 67%. Larva se hrani u unutrašnjosti luka i izaziva štete tokom 2 do 3 sedmice. Nakon perioda proždrljive ishrane larva se povlači u zemljište, a imago se pojavljuje poslije 2 sedmice. Poslednja generacija se javlja u avgustu i te larve se povlače u zemljište na dubinu od 10 do 20cm, prelaze u stadij lutke i prezimljavaju.

Štete koje izaziva lukova muha

Napadnute biljke luka su prepoznatljive po žutim listovima, cijela biljka poprima blijedu boju. Od napada najviše stradaju mlade biljke luka koje imaju razvijena dva lista. Kod ovako mladih biljka larva se nalazi u osnovi središnjeg lista što izaziva propadanje biljke. Kod većih biljaka lukova muha najčešće jaja polaže u nizu na listove. Tu se larva ubušuje i spušta prema glavici. U jednoj glavici može biti više larvi lukove muhe. Na mjestu ishrane larvi dolazi do trulenja što na kraju dovodi do propadanja luka ili takav luk nije za prodaju.

Mjere zaštite od lukove muhe

Mjere zaštite od luka potrebno je sprovoditi tokom cijele vegetacije. Crveni luk i druge lukove ne saditi na istom mjestu tokom 4 godine, ispoštovati plodored. Luk saditi na udaljenosti od najmanje 400m od susjednih zasada luka i mjesta gdje su bili prošlogodišnji zasadi luka. Pored lukova saditi biljke koje svojim mirisom tjeraju lukovu muhu. Takve biljke su: kamilica, mrkva, celer, menta, paradajz.

Najčešće se na gredici sade crveni luk i mrkva koji se uzajamno štite od štetočina. Crveni luk štiti mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva štiti crveni luk od lukove muhe.

U zaštiti od lukove muhe koriste se biljke i materije koje se odlikuju jakim mirisom. U zaštiti luka nabolje se pokazao pepeo, pelin, duvan i paprika samljeveni u prah, paradajz, maslačak, ružmarin, menta, četinari i mnoge druge biljke.

Pepeo

Pepeo drveta se od davnina koristi u zaštiti luka od lukove muge. Usjeve luka je potrebno posuti pepelom, a djelimično i boljke. Posipanje je potrebno ponoviti svakih 20 do 30 dana zbog većeg broja generacija lukove muhe.

Pepeo, duvan i paprika

U zaštiti od lukove muhe možemo posuti zasad luka smjesom koju pripremamo od 200g pepela, po čajna kašičica praha duvana i praha od paprike (sitno samljeveni). Sve dobro promiješati. Ova količinaje dovoljna za posipanje 1m² .

Pripravak od maslačka

Za pripremanje ovog pripravka koristi se korijen maslačka. Uzme se 200g korijena maslačka i prelije ključalom vodom. Kada se malo prohladi dodati još vode da ukupno ima 10l pripravka. Tretirati usjev luka.

Borove iglice

Uzeti 20og usitnjenih iglica i preliti toplom vodom. Treba biti 10l pripravka. Ostaviti 2 dana, procijediti i dodati 50g sapuna ili tečnog deterdženta kako bi se pripravak bolje vezao za listove luka.

Duvan

400g duvana potopiti u 10l vode i pripremiti na isti način kao i pripravak od borovih iglica.

Paradajz

Paradajz svojim mirisom tjera lukovu muhu. Tokom sezone može se praviti pripravak od lišća paradajza, a na početku sezone dovoljno je rasporediti nekoliko saksijica sa rasadom paradajza na gredici luka.

Rastvor soli

So se može koristiti u zaštiti od lukove muhe, ali treba izbjegavati korištenje ovog rastvora zbog toga što negativno djeluje na zemljište. Rastvor soli koristiti u sezoni najviše 2 do 3 puta. Uzeti 200g soli i rastvoriti u 10l vode. Nakon što se so rastvori u vodi rastvor je spreman za upotrebu. Oprezno sa njegovom upotrebom zbog negativnog dejstva soli.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.