Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 18.12.2018. 15:00

Dr.sc. Barić: Korovi ne padaju s neba, rezultat su našeg gospodarenja

Uzgoj povrća kompleksan je i zahtjevan. Zahtijeva puno znanja i iskustva pa je i to jedan od razloga naših prosječno nižih prinosa po jedinici površine od onih ostvarenih u drugim zemljama Europske unije, rekla je prof.dr.sc. Klara Barić.

Foto: Bigstockphoto/patiwat sariya
  • 306
  • 22
  • 0

"Korovi ne padaju s neba. Oni su rezultat našeg gospodarenja, odnosno brige o poljoprivrednom zemljištu na kojem uzgajamo povrće", istaknula je dr. sc. Klara Barić, profesorica Agronomskog fakulteta u Zagrebu, govoreći o suzbijanju korova u povrćarskoj proizvodnji, na 4. stručnom seminaru "Hrvatsko povrće".  Uzgoj povrća kompleksan je i zahtjevan, zahtijeva puno znanja i iskustva pa je i to jedan od razloga naših prosječno nižih prinosa po jedinici površine od onih ostvarenih u drugim zemljama Europske unije.

"Kod ratarskih kultura uzgajamo uglavnom pet ili šest kultura, dok u povrćarstvu primjerice, na petstotinjak hektara nalazimo i trideset različitih kultura. Upravo je ova kompleksnost najveći izazov i problem pri uzgoju povrća, jer svaka od njih ima svoje specifičnosti, različite tehnologije uzgoja, koje zahtijevaju i drugačiji pristup", naglasila je profesorica Barić i dodala kako pristup suzbijanju korova nije isti čak ni kod istih kultura, jer i među njima postoje razlike. Primjerice, kupus ili mladi luk, koji brzo napuštaju njivu i odlaze na tržište, zahtjevaju drugačiji tretman od kupusa kojeg uzgajamo za kiseljenje, jer je on dulje vrijeme izložen napadu korova.

Dr. sc. Klara Barić na stručnom skupu je upozorila i kako Hrvatska gotovo i nema proizvodnju vlastitog reprodukcijskog materijala te je istaknula kako povrćarska proizvodnja ne može biti proizvodnja "male namjene“, jer primjerice, u nekim saveznim državama SAD-a povrćarska proizvodnja čini čak 90 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje.

"Te sitne biljčice teško je učinkovito zaštititi od korova, stoga im valja posvetiti posebnu pozornost u svim fazama proizvodnje. Ne može se ići u proizvodnju povrća na njivi na kojoj je ostavljen slak, divlji širak, pirika ili koji drugi višegodišnji korov. Zemljište valja pomno očistiti od korova i primjenjivati potrebne mjere. No, čak i kada imamo rješenja, primjena herbicida zahtjeva od naših uzgajivača povrća puno znanja i iskustva", istaknula je prof. dr. sc. Klara Barić na okruglom stolu koji je održan u Toplicama Sveti Martin.


Tagovi

Povrće Uzgoj povrća Korovi Klara Berić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]