Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 31.03.2019. 07:00

Dragan Dadić: Zbog proizvodnje presadnica smo opstali na tržištu

Nikakva GMO sjemena ne koristimo, nego isključivo certificirana hibridna sjemena od provjerenih proizvođača kao i certificirani treset. Ne možemo i ne smijemo si dopustiti da zbog lošeg treseta presadnice dobiju neku bolest. Naši kupci uberu plod sa biljke koju smo im prodali kao presadnicu, priča Draga Dadić, direktor PZ Sunce.

Foto: Adriana Rajič
  • 527
  • 58
  • 0

Povjerenje je jako važno u svakom odnosu, bilo obiteljskom bilo poslovnom. Puno je kupaca hrane i poljoprivrednih proizvoda koji ne provjeravaju što kupuju niti što jedu, ali svijest ljudi se mijenja upravo zbog toga što je svakodnevno povjerenje krajnjih korisnika poljuljano i sve je više onih koji žele znati što kupuju, što sade i što jedu.  

Stoga smo razgovarali s Draganom Dadićem, direktorom Poljoprivredne zadruge Sunce koja se nalazi u Čapljini i kojoj u Hercegovini, ali i šire nije potrebna reklama. Oni imaju povjerenje ovdašnjih kupaca.

Dragan Dadić: Proizvodnja presadnica osigurala je opstanak zadruge

"Zadruga je osnovana 2001. godine uz kreditiranje Kraljevine Norveške koja je htjela pomoći u revitalizaciji rubnih područja koja su bila pogođena ratom. Svaki je zadrugar dobio kredit od 5.000 KM koji je morao vratiti u određenom roku i uz određene uvjete. Naša početna djelatnost bila je izgradnja plastenika, ali smo 2003. godine počeli proizvoditi presadnice kao bi opstali na tržištu. Zakupili smo zemljište i izradili plastenik od 1.000 km2. Početak nije bio lak jer smo sve sami radili i učili. Danas imamo pola hektara zemlje pod plastenicima i jednim staklenikom. Imamo 8 stalno zaposlenih i 5 sezonskih radnike te godišnje proizvedemo oko 10 milijuna presadnica, većinom povrća i nešto cvijeća. Nudimo tri vrste usluga: sijanje, uzgoj do pikiranja i uzgoj do sadnje", priča nam Dragan Dadić. 

Kvaliteta prije svega

Proizvode sve vrste presadnica

Obilazeći staklenik i plastenike vidjeli smo presadnice različitih vrsta povrća u različitim fazama vegetacije. Na upit koje vrsta presadnica proizvode, Dadić je odgovorio: "Proizvodimo sve vrste povrća koji se traže na našem tržištu: salatu, sve vrste kupusa,  patlidžane, lubenice, rajčicu, papriku,…  Najveći dio naše ponude prodajemo poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, veletrgovinama i tvrtkama većinom u Hercegovini i manjim dijelom u Bosni", otkriva Dadić. 

Nema mjesta GMO sjemenu

Većina  današnjih kupaca najviše se boji GMO proizvoda pa nas je zanimalo proizvode li u ovoj zadruzi presadnice od takvog sjemena.

"Ne koristimo GMO sjemena.  Koristimo certificirana hibridna sjemena od provjerenih proizvođača kao i certificirani treset jer si ne možemo i ne smijemo dopustiti da zbog lošeg treseta, recimo, presadnice dobiju neku bolest u korijenu. Naši kupci uberu plod sa biljke koju smo im prodali kao presadnicu", zaključio je Dedić. 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj presadnica Poljoprivredna zadruga Sunce Dragan Dadić Sjeme Non GMO Čapljina


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.