Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 02.11.2017. 13:00

Domaći kiseli kupus jeftiniji je od kupovnog

Najveći broj domaćinstava kiseli kupus. Ovo je najzdravija zimnica bez koje se ne može zamisliti zimska trpeza.

Foto: Pixabay/auntmasako
  • 4.702
  • 319
  • 0

Zimsku trpezu ne možemo zamisliti bez kiselog kupusa, a može da se koristi u svježem stanju ili kuvan, zapečen, pripremljen u različitim jelima. To je izrazito zdrava namirnica koja poboljšava imunitet ljudskog organizma tokom zimskih dana.

Zdravlje iz kupusa

Kupus je izuzetno zdrava namirnica koja sadži mnogo vitamina C, minerala (sumpor, kalcijuma, fosfora), razne druge materije koje povoljno utiču na ljudski organizam. Ima malu energetsku vrijednost, u 100g kupusa ima samo 25 kalorija. Može da se upotrebljava u svježem stanju, kuvan ili ukiseljen. To je povrtna vrsta koja kiseljenjem poboljšava svoje karakteristike.

Kiseli kupus pomaže kod detoksikacije tijela, čisti krv i jača krvne sudove, jača organe probavnog sistema, zacjeljuje sluznicu probavnih organa, pomaže kod zatvora, čireva na želucu i crijevima.

Kupus sadrži dosta sumpora, zbog toga ima atiseptičko dejstvo i treba ga jesti preventivno kod pojave raznih epidemija. U sebi ima više kalcijuma nego bilo koja druga biljna namirnica.

Ukoliko se svjež kiseli kupus pripremi sa lukom, kimom, uljem i jede sa graham hljebom dobija se izvrstan obrok koji treba često da jedu ljudi koji imaju problema sa anemijom, problema sa probavnim sistemom, bolesti želuca, reume, gihta, artritisa i posebno kod hronične opstipacije. Ukoliko se ovako pripremljen svjež kiseli kupus jede duže vrijeme, reguliše probavu.

Isplativost kiselenja kupusa u domaćinstvu

Kiselenje kupusa je za pripremu u domaćinstvu veoma isplativo u odnosu na cijene kiselog kupusa u prodavnicama. 1kg kupusa košta od 0,70 do 0,90KM. Cijena vrećice od 1 kg kiselog kupusa je u septembru u trgovini bila 7KM, dok je tokom oktobra ta cijena niža i kreće se od 4 do 5KM. Cijena 1kg soli se kreće od 0,79 do 1 KM.

Kako do dobrog kiselog kupusa

Priprema kiselog kupusa je veoma jednostavna, ali postoje razni načini kiseljenja kupusa na prirodan način. Za kiseljenje kupusa potrebne su nam plastične posude - burad različite zapremine, u zavisnosti od naših potreba. Treba kupiti burad koja su namjenjena za ovu svrhu, jer su izrađena od materijala čija je upotreba dozvoljena kada je u pitanju čuvanje hrane. Drugi materijali mogu ispuštati opasne i kancerogene materije. Prije stavljanja kupusa burad dobro oprati i ocijediti.

Za kiseljenje kupusa treba odabrati zdrave i čvrste glavice srednje veličine. Na glavicama i listovima glavice ne smije biti simptoma oboljenja, posebno truleži, oštećenja od štetočina, fekalija od puževa.

U sebi ima više kalcijuma nego bilo koja druga biljna namirnica.

Postupak kiseljenja kupusa je jednostavan, a cijeli proces se zasniva na mliječno-kiselinskom vrenju. Kupus može da se kiseli u glavicama, kupus ribanac, u raznim mješovitim salatama, da se pune paprike ribanim kupusom.

Pripremanje kiselog kupusa se obavlja po tradicionalnom receptu po kojem se u duboku posudu - bure poredaju glavice kupusa iz kojih smo odstranili čvrsti središnji dio, posole i preliju vodom.

Pored ovog, recept jedan dio domaćinstva priprema kiseli kupus bez vode, samo kupus i so. Glavice se očiste i izvrti im se središnji dio, usole i poredaju u bure, na dno bureta i okolo glavica se čvrsto utisne kupus ribanac koji smo prethodno posolili. Ovako pripremljen kupus nije potrebno zalijevati vodom, kupus sam ispusti dovoljnu količinu tečnosti.

U oba recepta kupus se dobro pritisne i ne smije sadržaj kupusa biti iznad nivoa tečnosti.

Kupus sadrži dosta sumpora, zbog toga ima atiseptičko dejstvo i treba ga jesti preventivno kod pojave raznih epidemija.

Glavice kupusa koje su svježe odsječene treba ostaviti jedan do 3 dana da malo "uvenu" i tada su najpodesnije za kiseljenje. Glavice koje su dugo stajale nisu podesne za kiselenje, jer je u njima započeo proces razgradnje tkiva što može uticati na tok procesa kiselenja na negativan način.

Temperatura prostorije u kojoj se drži posuda sa kupusom na kiselenju treba da je oko 16ºC, ukoliko je hladnije cijeli proces će se odvijati sporije. U optimalnim uslovima proces kiseljenja traje 3 do 4 sedmice. Bure sa ukiseljenim kupusom se čuva na suvom, tamnom i hladnom mjestu.

Foto: Pixabay/auntmasako


Tagovi

Kupus. Kiseli kupus Glavica kupusa Kupus ribanac Zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.