Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir
  • 28.12.2020. 18:00

Dok proizvođači u susjedstvu zaoravaju krumpir, u Francuskoj i Njemačkoj raste proizvodnja

U Francuskoj raste uzgoj ove kulture, za 3,4% u odnosu na 2019. godinu, dostignuvši tako 6.758.800 tona, a rast bilježi i Njemačka.

Foto: Depositphotos/muratti6868
  • 172
  • 191
  • 0

Prema zvaničnim podacima dobijenim u opštini Rogatica, ove godine je pod čuvenim boričkim krumpirom zasijano 216 hektara. Prošle godine cijena je bila izuzetna pa je to jedan od faktora da su poljoprivrednici povećali zasijane površine pod ovom povrtarskom vrstom.

U susjednoj Hrvatskoj, proizvođač Tomica Sršan iz Belice u Međimurskoj županiji nedavno je zaorao 40 tona krumpira jer ga nije imao gdje prodati. Problem je otkup, a ovaj je proizvođač za kilogram tražio samo 1,3 KM. Unatoč niskoj cijeni nije ga uspio plasirati na tržište. Međutim, on nije jedini. I drugi se, ne samo međimurski proizvođači bore s istim problemom.

Žalosno je to jer je upravo lički krumpir upisan u EU registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla dok je međimurski na putu do iste oznake.

Raste uzgoj u Francuskoj

Istovremeno, u Francuskoj raste uzgoj ove kulture, za 3,4% u odnosu na 2019. godinu, dostignuvši tako 6.758.800 tona, piše agronewscastillayleon.

Osim toga, ondje su i prinosi veći za 1,8% u odnosu na prethodnu godinu, krećući se s 42,8 tona po hektaru na sadašnjih 43,6. Tri regije te države u kojima je koncentriran dobar dio ove proizvodnje su Nord Pas de Calas gdje je zasađeno 57.300 hektara, a urod je bio 2,5 milijuna tona.

Slijedi Picardia, međutim ondje je proizvodnja blago pala u odnosu na godinu ranije, i to za 0,5%, a urod je 1,7 milijuna tona. I zadnja regija je Campagne-Ardenne gdje je ove godine izvađeno 702.000 tona, odnosno 11,8% više nego lani, a potaknuta je sjetvom na dodatnih 550 hektara.

Koje države u EU proizvode najviše krumpira?

Osim Francuske, uzgojne površine pod ovim povrćem rasle su i u Njemačkoj, navodi se u nedavno objavljenoj Eurostatovoj publikaciji. Prema tim podacima, proizvodnja ovog povrća je koncentrirana na sedam europskih država - Belgiju, Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Poljsku, Rumunjsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Također, prema Udruženju uzgajivača krumpira sjeverozapadne Europe (NEPG), prošle je godine u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji izvađeno 26,8 milijuna tona na rekordnim površinama od  613.946 hektara.

Otežana prodaja i spašavanje uroda

Vratimo li se na probleme, osim domaćih, s plasmanom robe, podsjetimo, imaju i bugarski proizvođači. Tisuće tona njihovog krumpira trune u skladištima i na poljima jer su trgovine preplavljene jeftinim iz Grčke i Rumunjske, a izvozne cijene samo padaju.

Tisuće tona bugarskog krumpira trune u skladištima i na poljima zbog jeftinog uvoza

Osim otežane prodaje ovu je godinu obilježilo i spašavanje uroda krumpira. Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod.

Tako je primjerice u Belgiji pokrenut projekt #SOSpat kojim se potrošače poticalo na kupnju dodatne vrećice smrznutih proizvoda od krumpira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju. Osim toga, dijelili su ga bolnicama i siromašnima.


Tagovi

Uzgoj krumpira Proizvodnja Plasman Tržište Borički krumpir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !