Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogatički krompir
  • 30.10.2021. 14:15

Danas se održavaju "Dani rogatičkog krompira", brenda ovog kraja

Organizatori predstojeće manifestacije su Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac i poljoprivredni klaster Sarajevsko - romanijske regije.

Foto: Depositphotos/kbolbik
  • 146
  • 31
  • 0

 Manifestacija "Dani rogatičkog krompira" održati će se danas u Istočnom Sarajevu, s ciljem promocije proizvođača krompira, ali i intenziviranja tržišta.

Načelnik Rogatice, Milorad Jagodić, rekao je ranije za Srnu da je područje te lokalne samouprave poznato po dugoj tradiciji proizvodnje pomenutog povrća, te da je u toku proces dobijanja geografskog porijekla rogatičkog krompira radi povećanja njegove prepoznatljivosti i konkurentnosti.

Podsjetimo, oznaka geografskog porijekla je naziv regije ili mjesta koje se koristi za označavanje prehrambenog proizvoda sa posebnim kvalitetom i ugledom.

Krompir poznat čitavoj (bivšoj) džavi

Isto tako, Jagodić je dodao da su definisani lokacija održavanja događaja "Dani rogatičkog krompira", kao i sva neophodna tehnička podrška.

Organizatori predstojeće manifestacije su Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac i poljoprivredni klaster Sarajevsko - romanijske regije, a generalni pokrovitelji su opštine Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.

Početak festivala planiran je od 11 sati na Trgu Republike Srbije .

U toku je vađenje boričkog krompira - kvalitet je odličan, ali se povrtari boje niske otkupne cijene

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, nadmorska visina od hiljadu metara, sastav zemljišta i mnogi drugi uslovi odredili su da na visoravni Borike domaćini decenijama proizvode krompir, koji im je pored mesa i mliječnih proizvoda osnovni izvori prihoda.

Borički krompir bio je poznat i u bivšoj Jugoslaviji, iako se u njegovom uzgoju nisu koristile mašine, kao što je to slučaj u posljednjih desetak godina.

Ljuti na one koji krompir iz ravnice prodaju kao borički, ovdašnji mještani su uspjeli da u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH zaštite robnu marku ovog povrća sa žigom BA2116084.

To ga je umnogome sačuvalo od plagijata, ali i danas postoje oni koji ovu životnu namirnicu proizvedenu u drugim krajevima naše zemlje pa čak i Srbije, prodaju kao "borički" što se može vidjeti i pored magistralnih puteva na improvizovanim tezgama.

Skoro svako domaćinstvo na Borikama bavi se njegovom proizvodnjom, za sopstvene potrebe, ali i za tržište.


Tagovi

Proizvodnja krompira Duga tradicija Rogatički krompir Borički krompir Zaštita geografskog porijekla


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.