Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje luka
  • 17.01.2019. 10:15

Crni luk košta kao južno voće, poskupiće i krompir

Prethodnih dana cena luka je izuzetno skočila, te bi ovo povrće moglo uskoro da postane luksuz, jer je njegova trenutna cena veća čak i od cene banana. Slična situacija je i sa krompirom.

Foto: Pixabay / Couleur, Wounds_and_Cracks
  • 761
  • 30
  • 0

Još od davnina crni i beli luk spadaju među najpopularije povrće na našim trpezama, odmah iza paradjza, a istraživanja pokazuju da je upotreba luka u ishrani gotovo svakodnevna. Poznato je da je luk jedan od najboljih saveznika u borbi protiv raka. Istraživanja koja su sprovedena  pokazuju da je crveni luk najefikasniji u borbi sa ćelijama raka kod ljudi u poređenju sa drugim sortama. Razlog tome je visok nivo antioksidanta kercetina i antocijanina koji obezbeđuje boju biljkama. Crni luk, kao i beli, povećava dobar holesterol, naročito kada se jede svež. Pomaže da se krv bori protiv krvnih ugrušaka, odličan je u borbi protiv pojave dijabetesa i bori se protiv bakterija koje izazivaju mnogo infekcija u telu.

Ipak, cena jednog kilograma crnog luka na pijacama proteklih dana zbunila je kako kupce, tako i prodavce. Naime cena crnog luka trenutno je viša od cene pomorandži i limuna, a niža od cene nara, a gotovo ista kao kilogram banana i kreće se od 80 do 120 dinara po kilogramu.

Prodavci zadovoljni cenom

Prodavci kažu da cena, kao i uvek, zavisi od kvaliteta, ali su i sami pomalo iznenađeni ovako visokom cenom luka, koja je prethodnih godina bila dosta manja.

"Luk ili tzv. domaća aršlama, koji imas svoje seme, presejava se svake godine, te se jedne godine od njega dobija seme, a druge luk u glavicama. Luka ove godine pretežno da i nema, te je to jedna od glavnih razloga nzbog čega je cena upravo ovako visoka. Plodovi luka su pretežno istrulili zbog velike suše, pa je došlo do 'podbacivanja' luka i krompira“, kaže Ljubica Petrović, prodavačica na obrenovačkoj pijaci.

Luk iz uvoza sve češći na trpezama

Proizvođači crnog luka zadovoljni su cenom, koja je u poređenju sa istim periodom protekle godine veća čak četiri puta. Cena je takođe bila razlog što su mnogi od njih odustali od proizvodnje, što pored sušne godine može biti jedan od razloga što jedemo uvozni luk.

"Na tezgama se sve više može naći uvozni luk, ali njegov kvalitet nije ni približan domaćem luku. Tvrd je i kada ga sečete bukvalno ispada iz ruku, za razliku od domaćeg luka, koji je dosta mekši. Domaći luk je najlakše prepoznati po glavici, ukoliko je glavica meka. Na pijacama takođe nema ni dobrog domaćeg krompira", ističe Petrovićeva.

I krompir poskupljuje

Kada je u pitanju kromir, tek se očekuje porast cene, jer na tržištu nema onoliko krompira kolika je potražnja. Povrtari ističu da povrća ima još po planinskim selima, ali zbog niskih temperatura nije dovoljno da luk i krompir prezime, te nam oni trenutno dolaze iz Belgije, Holandije, i Belorusije.

Cena krompira imaće sve veći porast, kako se proleće bude približavalo, pa se očekuje poskupljenje od 10% do 20%. Krompir u proseku košta 10% više nego u istom razdoblju prošle godine. Trenutna cena krompira u marketima i pijacama iznosi 120 dinara po kilogramu.  Ukoliko se porast cena nastavi, nesumnjivo je da će to prodavce pak najviše obradovati.

Sem što ga nema dovoljno, krompir je ove zime lošeg kvaliteta i dosta sitniji. Povrtari za sve krive sušu koja je, kako kažu, uništila rod ove godine, a dobar deo je i izvezen, zbog čega je cena porasla.


Tagovi

Cena luka Cena krompira Cena Poskupljenje Ljubica Petrović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.