Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja boranije
  • 06.08.2022. 09:00

Boranija lista, ali ne cvjeta i nema roda - šta je razlog?

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, to se dešava u sušnim i izrazito toplim ljetima

Foto: Danijela Plavšić
  • 2.899
  • 319
  • 0

Boranija (Phaseolus vulgaris L.), pasulj ili grašak vodi porijeklo iz Južne Amerike odakle su je Španci prenijeli u Evropu u XVI vijeku. Pripada porodici mahuarki (Fabaceae). Kako potiče iz toplijih krajeva, ima i povećane zahtjeve za toplotom, ne treba je rano sijati, jer je osjetljiva na mraz i nakon njega brzo strada. Optimalna temperatura za njeno nicanje je oko 22°C, a formiranje generativnih organa od 22 do 25 stepeni.

Iako je toploljubiva biljka, ne voli previsoke temperature. Najosjetljivija je u fazi cvjetanja, tako da pri onima ispod šest i iznad 35°C odbacuje cvjetove. Pod uticajem vrućine i smanjenja vlažnosti vazduha dolazi do masovnog opadanja cvjetova. Kod jakih i izrazitih kolebanja dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvjetanja, boranija smanjuje formiranje plodova, odnosno mahuna.

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako

Takav slučaj je i ove godine kada se proizvođači žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, upravo to se dešava u ovako sušnim i izrazito toplim ljetima, kada su temperature u vrijeme oprašivanja izrazito visoke. Takođe, problem obilne vegetativne mase, a manje generativne, može se javiti uslijed pretjeranog đubrenja azotnim hranjivima.

Kako izbjeći slabo plodonošenje?

U ovakvom slučaju preporučuje se zasjenjivanje, gušća sjetva kako bi se biljke međusobno sjenile, sjetva na zasjenjenim mjestima ili postavljanje mreža.

Boranija ima umjerene zahtjeve za vlagom, ali dobro reaguje na zalijevanje u vrijeme cvjetanja i obrazovanja mahuna. Podnosi kratkotrajnu sušu, međutim, osjetljiva je na onu u vazduhu posebno kad cvjeta. Optimalna vlažnost zemljišta bi trebala biti oko 60 do 70 posto poljskog vodnog kapaciteta (PVK), a vazduha 80 do 90 posto. Ipak, treba biti oprezan jer pri višku vlage i visoke temperature biljke i lakše obolijevaju. Savjetuje se zalijevanje "kap po kap" prije nego ono tipa vještačke kiše jer može dovesti do oboljenja lista.

Plodored: U zimskom periodu isplanirajte koje ćete kulture gajiti

Kod proizvodnje boranije, kao i svake kulture, treba se pridržavati plodoreda. Na isto sadno mjesto može doći tek nakon tri godine, gdje nisu sijane i druge leguminoze. Izbjegavajte mjesta gdje je bilo povrće koje oblijeva od istih ili sličnih bolesti. Najbolje uspijeva poslije korjenastog i lukovičastog povrća.

Tražene sorte

Podjednako su tražene boranija tipa olovke (žute i zelene) te puterice (žute i zelene). Kod nas je tražena rana sorta Čudo piomonta, čija je mahuna šarena i bljedunjava. Cijena je posljednjih godina visoka tako da njena sjetva može biti vrlo isplativa, naročito kad se radi o proizvodnji u plasteniku.

Ni sad nije kasno za sjetvu boranije

Što se tiče nutritivne vrijednosti, ona je veoma dobar izvor važnih vitamina i minerala. Najviše obiluje vitaminima B9, C i A koji sprečavaju nervna oštećenja, podižu imunitet prirodnim putem, štite od stresa, utiču na vid i normalno funkcionisanje reproduktivnih organa. Od minerala, bogata je manganom koji pozitivno utiče na metabolizam i zdravlje kostiju te ima značajne količine željeza, magnezijuma, cinka i kalcijuma što ukazuje na veoma po zdravlje korisnu i kvalitetnu namirnicu.

Niskokalorična je tako da je pogodna kod održavanja kilaže i pri dijetama kada se želi ukloniti višak tjelesne mase. Kako ne voli visoku temperaturu ni sad nije kasno za njenu sjetvu sa nešto kraćom vegetacijom za konzumiranje tokom zime.


Fotoprilog


Tagovi

Boranija Phaseolus vulgaris Pasulj Sjetva boranije Mahune Uzgoj povrća


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer