Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rodna godina
  • 09.07.2022. 10:30

Bit će rogatičkog krompira - stanje usjeva obećavajuće

Tokom ovogodišnje proljetne sjetve krompirom je zasijano oko 260 hektara, od čega se na 45 ha nalazi sjemenski krompir

Foto: Depositphotos/firefox
  • 178
  • 61
  • 0

Zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uslovima, područje Rogatice je jedno od najpogodnijih za uzgoj krompira u Bosni i Hercegovini. Ovaj kraj je pretežno srednjeplaninski. Od čitave površine opštine, koja se prostire na 66.437 ha, 20 posto zemljišta je na visini od 500 metara, dok je 80 posto planinsko s visinom između 800 i 1.900 m, te kao takvo predstavlja glavnu bazu za proizvodnju sjemenskog i merkantilnog krompira.

Prema podacima iz Odjeljenja za privredu u Opštini Rogatica tokom ovogodišnje proljetne sjetve krompirom je zasijano oko 260 hektara, od čega se na 45 ha nalazi sjemenski krompir. Najveće zasađene površine su na Boričkom platou, ali ne zaostaju mnogo ni Stjenice, Gučevo, Sjemeć i ostala područja, navodi Jovana Todorović, viši stručni saradnik za ratarstvo.

Svi proizvode krompir

U organizovanoj proizvodnji d.o.o. "Agros" je zasadio površine od 30 ha, od čega su 22 hektara pod sjemenskim krompirom, dok je "Agromont" zasadio 25 ha, od čega je sedam hektara sjemenski, a ostatak je pod merkantilnim krompirom, najtraženijih sorti na tržištu agria, desire i kenebbec. Prema riječima vlasnika, trenutno stanje na njivama je zadovoljavajuće, ali ukoliko se nastavi period ekstremno visokih temperatura, proizvođači bi se mogli naći u problemu. U takvim uslovima dolazi do inaktivacije i denaturacije pojedinih biljnih enzima važnih za preživljavanje, te se na ovaj način usporava rast i razvoj biljke.

Na dosta usjeva zabilježene veće pojave krompirove zlatice (Foto: Bojan Kecman)

Porodično gazdinstvo "Agro- Plod" izvršilo je sadnju krompira na površini od 20 ha, dok je Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Solanum produkt" na površini od 15 ha. Ostatak površina pod krompirom zasađeno je od strane 80 manjih poljoprivrednih i porodičnih gazdinstava, a gotovo svako domaćinstvo proizvodi krompir za vlastite potrebe.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, navode da je sadašnje stanje usjeva obećava dobar rod krompira. Prema najavama meteorološkog zavoda, pred nama je par kišnih dana, koji će veoma pogodovati proizvodnji, i oporaviti usjeve od visokih temperatura.

Napadi štetočina

Kada su u pitanju napadi štetočina, na dosta usjeva zabilježene su veće pojave najznačajnije štetočine krompira, Leptinotarsa decemlineata, u narodu poznata kao krompirova zlatica. Ova štetočina je u stanju potpuno uništiti usjev. Štetu uzrokuju larve i odrasli oblici koje se hrane lisnom masom, izgrizaju lišće u potpunosti do peteljke.

Zahvaljujući brzoj intervenciji proizvođača i struke, te pravovremenom i adekvatnom zaštitom, nisu zabilježene značajnije štete koje bi ugrozile ovogodišnji prinos i kvalitet. Zbog klimatskih uslova, značajnija pojava plamenjače nije zabilježena, te se proizvođači nadaju da će tako i ostati.

Krompir i ambrozija - dobitna varijanta protiv zlatice?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela, podržava sjetvu krompira i ostalih kultura kod registriranih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih proizvođača sa regresiranim dizel gorivom u količini od 100 litara na hektar zasijane površine, kao i kroz druge premije za proizvodnju i distribuciju merkantilnog i sjemenskog krompira.

Za naredni period planirano je postavljanje nekoliko mikroogleda sa sistemima za navodnjavanje, kao i uključivanja pametne tehnologije u proizvodnji krompira, u cilju rješavanja problema klimatskim promjena, koji predstavljaju vodeće probleme u poljoprivrednoj proizvodnji.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Rogatica Uzgoj krompira Krompirova zlatica Zasađene površine Agro- Plod Agromont Agros Jovana Todorović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...