Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 30.08.2020. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Dražev Dolac

Azra Tihak: Iako imamo pune ruke posla, strahujemo za plasman povrća

Azra je sigurna da je napravila pun pogodak kada se prijavila na Javni poziv za dodjelu plastenika. Berba povrća je uveliko počela, ali sa pojačanim zrijenjem usjeva na otvorenom, raste i bojazan za plasman proizvoda iz zaštićenog prostora.

Foto: Naila Čaušević
  • 473
  • 577
  • 0

Azra Tihak iz Dražev Doca jedna je od 20 osoba sa područja općine Gornji Vakuf - Uskoplje koja je prije nekoliko mjeseci  postala korisnica projekta "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima", te samim tim i vlasnica jednog plastenika površine oko 80 kvadratnih metara.

Projekat je finansirala Općina Gornji Vakuf - Uskoplje i humanitarne organizacije Muslim Aid Bosna i Hercegovina (MAID) i LDSC. Pored plastenika, Azra je dobila i sadni materijal, te kompletnu opremu za proizvodnju u zaštićenom prostoru. Planirana je i obuka za proizvođače, ali se zbog pandemije izazvane korona virusom nije uspjela održati.

Uzgojila i vlastiti rasad

"Bila sam veoma sretna kada sam saznala da sam dobila plastenik, a još sretnija kada je uz njega stigao i rasad. Pored rasada koji smo dobili, nešto sam i sama uzgojila. Da izvedem sjeme drugih sorti za iduću godinu. S obzirom da nam je ovo prva godina plasteničke proizvodnje, ja sam zadovoljna stanjem u njemu. Paradajz već uveliko zrije i za sada mogu da ga prodam u svom komšiluku, krastavce isto tako", objašnjava naša sagovornica.

Može se ostvariti i dobra zarada od sopstvene proizvodnje

Dodaje kako povrće prispijeva i na otvorenom pa nije tako sigurna da li će biti tržišta za njega, ali nada se da će ih podržati i komšije i prijatelji i da će izabrati kupovati radije kod njih nego u trgovini. Ovakav zaštićeni prostor bi trebao svakoj porodici jer je fina zarada, a i kako kaže, dovoljno je što znaju da jedu domaće proizvode, prije nego što prispiju na otvorenom.

Iako je tek početnik u ovom uzgoju, Azra i njena porodica su dugogodišnji poljoprivrednici. Ovaj kraj je nadaleko poznat po uzgoju kupusa pa je i ona preuzela tu tradiciju, a unazad desetak godina pojavile su se i plantaže malina koje su preuzele primat u poljoprivredi na ovom području. Loša cijena i nesavjestan rad otkupljivača doveli su do pada proizvodnje u malinarstvu pa se mještani Dražev Doca opet vraćaju uzgoju kupusa.

Zbog koronavirusa strahuju za tržište

"Moja porodica uzgaja kupus još otkad znam za sebe i naravno, pošto imam zemljište, da ću i ja nastaviti tu tradiciju. I ove godine smo posadili tri dunuma kupusa, imam jedan dunum maline, nešto krompira i plastenik. Kad se sve to preračuna, imam pune ruke posla", dodaje ova vrijedna žena.

Povrće uvijek nađe put do kupca

Posla se ipak ne boje, mada imaju bojazan hoće li imati gdje i kome  prodati proizvode, s obzirom da pandemija korona virusa ostavlja velike posljedice na ekonomiju naše zemlje, ali i čitavog regiona.


Tagovi

Uzgoj povrća Plastenička proizvodnja Azra Tihak Sadni materijal Uzgoj kupusa Fina zarada Dunum maline Korona virusa


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁