Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Melisa Hasanspahić
  • 30.04.2022. 09:00
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Ajvar pukne k'o halva - sami proizvedu 3.000 tegli

Proizvodnja rasada na 850 mnv je rizična jer je za razliku od grada dosta hladnije. Godišnje proizvedu oko 10 hiljada presadnica, i to većinom samo za vlastite potrebe

Foto: Arhiva Melisa Hasanspahić
  • 832
  • 324
  • 0

Porodica Hasanspahić za sebe kaže da živi sa prirodom - proizvode voće i povrće, prerađuju i prodaju. Pored toga, šetnju planinom iskoriste za berbu bilja i gljiva, koje također prerađuju i šalju zadovolnjim kupcima, a njih je sve više. 

Živi u selu Vladačići, koje je udaljeno 25 kilometara od Goražda, na nadmorskoj visini od 850 metara. Udaljenost od grada, čist vazduh i priroda su bili presudni faktori da se Melisa Hasanspahić počne baviti poljoprivredom. Kako je prerađivala povrće, od 2000. godine je sadila nekoliko hiljada struka paprika, te na površini od jednog dunuma proizvodila jagodu.

Nestabilne vremenske prilike i učestalo nevrijeme, koje uništi zasade u par minuta, navelo ju je na plasteničku proizvodnju. 

Proizvodnja rasada na 850 mnv je rizična

"Danas obrađujem 600 m2 pod plastenicima i tri dunuma otvorenog tipa. U plastenicima sadim papriku ajvarušu koja je najpotrebnija, jer pravim po nekoliko hiljada tegli ajvara, paradajz od kojeg pravim paradajz sos i krastavice od koje pravim salate", priča za Agroklub.

Prvu klasu povrća prodaje

Prvu klasu povrća plasira u Sarajevu svojim dugogodišnjim kupcima, a putem Facebook stranice "SPP Okus prirode" prima narudžbe koje jednom sedmično dostavlja u naš glavni grad. Povrće koje ne zadovoljava prvu klasu, prerađuje, pa se za plasman ne brine.

Upravo ovaj posao je jedini izvor prihoda porodice Hasanspahić, a ponosno ističu da u poslovima učestvuje cijela porodica. Većinu naravno obavljaju Melisa i njen suprug, dok im djeca pomažu kad pozavršavaju svoje obaveze.

Cijela porodica uključena u proizvodnju

"Proizvodnja rasada na 850 mnv je rizična jer je za razliku od grada dosta hladnije, ali kad znam koju sam papriku, paradajz, patlidžan itd., posijala, ništa nije teško. Godišnje proizvedem oko 10 hiljada presadnica, i to je većinom samo za naše vlastite potrebe na imanju", dodaje naša sagovornica.

Ajvar odmah rasprodaju

Sam početak nije bio lagan, jer je bilo dosta domaćih proizvođača, a bili su nepoznati na tržištu. Počeli su obilaziti sajmove i prezentovati svoje proizvode, koji su ubrzo postali prepoznatljivi. Pandemija Covid-19 kupce je podsjetila na važnost zdrave ishrane, pa se potražnja za njihovim prerađevinama povećala.

U prilog tome govori i činjenica da su proizveli oko 3.000 tegli ajvara, koje su do Nove godine rasprodate. Pored ajvara, u ponudi imaju još 20-tak proizvoda, kao što su pinđur, razni džemovi, sokovi, pekmezi, salate i drugi. Tu su i neobični sokovi od koprive, divlje jabuke, zove, duda, nane, matičnjaka, itd. Pored proizvodnje povrća, bave se i pčelarstvom, a na svom imanju imaju 70 košnica.

Sve mašine za preradu i pasterizaciju nabavljali od vlastitih sredstava

Iako su registrovali obrt "SPP Okus prirode" i redovno plaćaju doprinose, do sada nisu ostvarili nikakvu podršku od vladinih institucija, osim subvencija na plastenike i pčele na koje zakonom imaju pravo. Sve mašine za preradu i pasterizaciju su nabavljali isključivo od vlastitih sredstava.

"Prošlo je 17 godina kako smo se počeli ozbiljnije baviti ovim poslom, navikli smo na ovaj ritam, dobro se organizujemo i sve stignemo. Jeste teško i odgovorno, ali kad se nešto voli i radi sa ljubavlju, ništa nije teško", poručuje Melisa, koja se u zimskim danima bavi izradom slika od papirnih traka, poznatijom kao Quilling tehnika. 

Njihove proizvode možete kupiti i u nekoliko prodavnica zdrave hrane u Sarajevu i Goraždu, kao što su Maxsuzija, Mayushka i Dućan.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Melisa Hasanpahić Goražde SPP Okus prirode Plastnička proizvodnja Prerađevine od voća i povrća Pčelarstvo Gljive Sokovi Pekmez Pinđur Ajvar


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas