Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrenovac
  • 16.10.2015. 18:00

Agrokapilaris - inovacija u navodnjavanju

Agrokapilaris je inovativni način podpovršinskog kapilarnog navodnjavanja, koji je nedavno predstavljen javnosti u okviru naučno stručnog skupa održanog u Boljevcima kraj Surčina.

  • 787
  • 64
  • 0

Agrokapilaris je radni naziv inovativnog načina podpovršinskog kapilarnog navodnjavanja, najefikasnijeg sistema za navodnajvanje, koji je Zdenko Zloh, dipl.inženjer melioracije iz Boljevaca kod Surčina, predstavio javnosti u okviru naučno stručnog skupa, održanog 29. septembra u Boljevcima, u saradanji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede Beograd i Savezom poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije. Obrenovački povrtari u organizaciji Komisije za poljoprivredu GO Obrenovac, prisustvali su ovom skupu.

Na skupu je prezentovana primena sistema "Agrokapilaris" u povrtarstvu, pri uslovima ekstremne suše pri čemu su rezultati primene ovog sistema dali odgovore na pitanja:

  • Kako sa što manjom količinom vode obezbediti optimalnu vlagu u zemjištu?
  • Kako smanijiti bolest biljaka izazvane štetočinama?
  • Kako smanjiti energetske troškove prilikom rada sisitema?

Odlični rezultati na ogledima u uslovima suše

"Na tome radim već petnestak godina i sad su to završne faze gde pokazujemo da je moguće postići velike prinose, i što je najvažnije, ekološke prinose za zdravstveno bezbednu hranu sa mnogo manjim utroškom energije i sa mnogo manjim radom oko održavanja kultura bez prskanja. 2012. godine, kada je bila ekstremna suša napravljeni su ogledi na kukuruzu, suncokretu, šećernoj repi, soji i na industrijskom paradajzu i dobili smo fantastične rezultate. U tome vreme, kada je cela Srbija bila zahvaćena velikom sušom, kukuruz je na ogledu pokazao ekstremne prinose kao i soja i šećerna repa", objasnio je Zloh.

"Agrokapilaris" je inovativni način podpovršinskog kapilarnog navodnjavanja kod koga je osnovni princip da se voda do korenovog sistema biljke distribuira specifično konstruisanim transmiterima za vodu, koji se ugrađuju ispod dubine obrade zemljišta. Transmiteri vode nalaze se u dubini zemlje od trideset centimetara, tako da se voda direktno daje korenu.

"To je sistem podzemnih kanala koji drže vodu uvek na određenom nivou i kapilarno se voda kreće kroz zemljište radijalno na gore i bočno, i to je ono što biljci daje mogućnost da koristi hranu iz zemljišta", ističe Zloh.

Dug vek eksploatacije

Creva koja su ukopana trideset centimetara ispod zemlje sprovode vodu direktno u koren biljke, za razliku od opšte prihvaćenog sistema kap po kap. Jedna od najvećih prednosti novog sistema je dugovečnost. Projektovani vek trajanja je sedamdeset godina. Ono što ovaj sistem odvaja od svih postojećih sistema za navodnjavanje jeste svakako mogućnost rada pod ekstremno niskim pritiscima, na osnovu testiranja izdvojeno je da ovaj sistem funkcioniše izuzetno efikasno i ekonomično pod pritiskom od 0,2 bara. Ističe se takođe da ovaj sistem ima i dug vek eksploatacije, kao i da je veoma pogodan za primenu u organskoj i ekološkoj proizvodnji. Zato i jeste skup, i još uvek je u formi patenta, ali ako se pogleda dugoročno, ukoliko bi ovaj patent ušao u proizvodnju, i cena bi bila niža.

U povrtarskoj proizvodnji u zastićenom prostoru i na otvorenom polju, na osnovu dobijenih preliminarnih rezultata, zaključuje se da je ovaj sistem vrlo primenljiv. Daljim razvojem sistema i nastavkom istraživanja izvesna je primena u voćarskoj, a kasnije i u ratarskoj proizvodnji.


Tagovi

Agrokapilaris Sistem za navodnjavanje Povrtarstvo Ratarastvo Voćartsvo Voda Koren Biljke Kap po Kap Zelene fabrike Organska proizvodnja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer