Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sadnice Maline

Cijena: 3,21 kn 0,43 € (Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn)

Opis

U ponudi sadnice maline sorte vilamet i polana. Kvalitetne sadnice maline po povoljnim maloprodajnim i veleprodajnim cenama. Dostava sadnica na teritoriji cele Srbije.

Malina Vilamet

Malina Vilamet je vodeća sorta maline u SAD i Kanadi a dosta je popularna kod naših uzgajivača. Ova malina je američkog porekla , nastala je u Oregonu ukrštanjem maline Njuburg i Lojd Džordž. Pripada grupi ranih sorti malina jer već počinje da zri u junu . Trnovita je al nekada može biti i bez trnja. Plod ove sorte maline je krupan , čvrst , tamno crvene boje i prijatne arome.Odličan je za kuvanje i druge načine prerade.Plod može biti i žute boje . Srednjeg je rasta , ali kada se intezivno neguje može postati veoma bujna , pa se formiraju izdanci posle kojih je potrebno izvršiti orezivanje. Jednorodna je sorta ali plod može dati u dva navrata.Ako je pravilno neguje ova sorta , njen prinos može iznositi i više od deset do petnaest tona po hektaru. Pošto bogato rađa , ova sorta spada u grupu najekonomičnijih sorti maline.

Ova sorta maline najbolje uspeva na punom suncu sa dosta vode , uz dobro gnojenje za vreme cvetanja. Vezivanje uz žicu je obavezno kod ove sorte. Za bolji rezultat, stabljike koje su dale plod , na kraju sezone se moraju odseći. Vilametu odgovara zemljište čija pH kiselost iznosi od 5,5-7 i koje je peskovito-ilovačasto , ilovačasto i normalno . Kako bi se sprečile bolesti kod ove sorte neophodno je orezivanje maline odmah posle berbe . Potrebno je ukloniti i novoizrasle maline ako su tanke , male ili polomljene . Maline se vezuju uz žicu i orezuju do visine čovekovog ramena , sto će olakšati berbu. Od prilike se oreže trideset procenata novoizrasle maline bez bojaznosti da će imati negativne posledice na ukupnu proizvodnju.

Malina može da strada od pojedinih stetočina i bolesti koje se mogu suzbiti prskanjem pre cvetanja, pre početka vegetacije i nakon berbe. Položaj koji ne prija ovoj malini može biti uzrok pojave gljivičnih oboljenja poput Didimele i Antraknoze.

Malina se može saditi u proleće i jesen. Poželjnija je jesenja sadnja jer malina dugo zadržava list , a u nekim brdskim predelima prvi mrazevi počinju relativno rano i zbog toga je poželjnija prolećna sadnja od jesenje . Sadnja u proleće nosi i neke rizike kao što su pojava uvećavanje pupoljaka na korenu , iz kojih će nastati novi izdanci . Pored toga na proleće je prisutno manje vlage u zemlji , a prolećni vetrovi koji su topli mogu da uzrokoju slabije primanje sadnica. Sadnja ne treba da bude ni previše plitka ni previše duboka. Sadnice se prikraćuju na oko 20 centimetara iznad zemlje posle sadnje.

Malina Polana

Malina Polana, poreklom je iz Poljske a nastala je ukrštanjem sorti Zeva herbstente i Heritage. Ova sorta maline izdvaja se po krupnoći ploda, rodnosti ali i po dobroj otpornosti prema transportu i zamrzavanju što ovu sortu čini sve popularniju među uzgajivačima.

Polana raste na visini do 150cm, ima čvrste izdanke koji ne poležu po zemlji pa joj nije potreban dodatni naslon ili špalir za uzgajanje. Rađa obilno, do 1.5 tona na 10 ari zemljišta, relativno rano sredinom jula.

Radi boljeg prijema preporučuje se jesenja sadnja. Sadnja se obavlja u redovima razdaljine 2.5 do 3 metara, sa gustinom od oko 20cm između sadnica. Poželjno je proređivanje sadnice orezivanjem u toku sezone kako bi se postigla optimalna gustina. U koliko ste sadnice od nas dobili u kontejneru, sadite ih na dubini od 15cm, tako da zemlja prekrije sadnicu za jedan centimetar više nego sto je ona bila prekrivena u kontejneru.

Zemljište za sadnju Polane treba biti blago kiselo, 4mg fosfora, 3g humusa, 12mg kalijuma i 4gr magnezijuma na 100gr zemljišta. Preporučuje se đubrenje stajskim đubrivom. Upotreba herbicida se ne savetuje u prve dve godine zasada.

Sadnice maline iz našeg rasadnika možete poručiti telefonom ili putem našeg sajta.

Info

Kategorija: Mehanizacija
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: 3,21 kn
Država: Srbija
Županija: Rasinski okrug
Grad: kruševac
Datum objave oglasa: 29.09.2022.
Pregleda: 109
Šifra oglasa: 55445

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas