Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vladimir Blagojević
  • 25.05.2022. 12:00

Značajna prilika za kompanije iz RS - mogu li sa Srbijom zajedno na kinesko tržište?

Republika Srpska na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavlja šaroliku ponudu. Otvorena mogućnost za širenje na tržište Kine

Foto: Julijana Kuzmić
  • 81
  • 59
  • 0

Ukupno 11 preduzeća direktno se predstavlja na štandu Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Istovremeno je više od 20 proizvođača uključeno u promociju putem kataloga. Riječ je o maloj, ali šarolikoj ponudi ovog tržišta. Iz Federacije BiH nema predstavnika. 

Prema riječima Vladimira Blagojevića, PR Privredne komore Republike Srpske, štand je organiziran u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, a zastupljeni su svi, kako mali organski proizvođači tako i velike kompanije s dugom tradicijom. Velika je zainteresiranost za povećanjem plasmana, ne samo u Srbiji, nego i na evropskim i svjetskim tržištima, s obzirom na zemlje koje su prisutne.

"Imamo različite proizvode, ne samo poljoprivredno-prehrambene nego i mašine koje su nasloljene na ovu industriju, kako bi se poslovni partneri barem dijelom mogli uvjeriti u ono šta mi možemo da ponudimo", kaže Blagojević.

Srbija najvažniji partner

Srbija je najvažniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, već godinama. Međutim, i dalje je značajno veći uvoz u RS, nego izvoz u Srbiju, zbog čega su, navodi Blagojević, sajamska dešavanja posebno značajna. Posmatrajući brojke, vrijednost izvoza RS u prošloj godini na srbijansko tržište je 608 miliona maraka.

Zadovoljni interesom poslovnih partnera iz cijelog svijeta

"Ako pogledamo strukturu u proizvodima, tek na devetom mjestu su proizvodi iz ovog sektora, konkretno radi se o voću i orašastim plodovima koji učestvuju s 18 miliona KM", dodaje.

Nekolicina ozbiljnih proizvođača iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvorila je svoje kćerke firme u Srbiji kako bi na taj način jednostavnije došla do tržišta. To je, pojašnjava naš sagovornik, pravac kojim će vjerovatno krenuti i druge kompanije. Zadovoljni su i interesom poslovnih partnera iz cijelog svijeta koji su firme privukle na ovom sajmu.

Izvoz u Kinu

On navodi da se otvara i mogućnost da se po principu izvoza koji je uspostavljen između Srbije i Kine, otvori i mogućnost za nastup Republike Srpske, što će u narednom periodu biti predmet pregovora.

"Mi ćemo, na temelju dobre institucionalne saradnje, tražiti mogućnost da zajednički nastupamo, posebno tamo gdje je Srbija napravila značajan iskorak, da na neki način priključimo naše kompanije. Imamo veliki broj proizvoda koji su komplementarni, zajednički možemo poboljšati ponudu i ostvariti daleko bolje rezultate", smatra on.

Žele da kupci u Srbiji, proizvode iz RS smatraju domaćim

Podsjetio je da Privredna komora RS već 13 godina realizuje projekat promocije domaće proizvodnje "Naše polje". Početne ankete i analize, dodaje, pokazale su da veliki broj potrošača u Republici Srpskoj proizvode iz Srbije smatra domaćim.

"Ovim nastupom želimo da utičemo na potrošače ovdje da i oni, proizvode iz Republike Srpske smatraju domaćim, da to bude uzajamno, kako bismo omogućili našim proizvođačima bolji plasman, prvenstveno u Vojvodini, ali i cijeloj državi", kaže Blagojević, a u prilog im ide i činjenica da mnogi ovdašnji kupci porijeklo vuku upravo iz Republike Srpske.


Fotoprilog


Tagovi

Novosadski sajam Poljoprivreda Vladimir Blagojević Privredna komora Republike Srpske Srbija Izvoz Kinesko tržište


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete