Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nusproizvodi
  • 31.03.2023. 10:30

Životinjski otpad ili ipak sirovina: Inspektori pišu kazne, a zakon neprovodiv

Član 6. je neprovodiv zato što nadležne institucije nisu 'zaokružile' lanac kretanja nusproizvoda životinjskog porijekla od nastanka do njihovog zbrinjavanja

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 78
  • 5
  • 0

Udruženje poslodavaca u FBiH zatražilo je hitno rješavanje pitanja zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog porijekla. U dopisu koji su uputili premijeru FBiH, federalnim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i turizma i okoliša, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove naveli su kako proizvođači ne mogu navedene proizvode adekvatno rješavati, jer ne postoje mjesta/objekti za njihovo sakupljanje i skladištenje, kao ni za preradu otpadaka.

"Samo je jedan objekat na području cijele FBiH, a to je KJKP "Rad" koji ove poslove obavlja u ograničenom kapacitetu. Bez obzira na takvu činjenicu veterinarski inspektori u skladu Zakonom o veterinarstvu BiH izriču prekršajne naloge i kažnjavaju učesnike u lancu snabdijevanja. Kazne za ovakve prekršaje iznose oko 6.090 KM", napomenuli su iz UP FBiH.

Neprovodiva rješenja

Napomenuli su i kako ne postoje rješenja, odnosno da država nije osigurala krajnja mjesta i odredišta za zbrinjavanje otpada te podsjetili da je na ranije održanom sastanku nadležnih konstatirano kako Odluka o nusproizvodima životinjskog porijekla i njihovim proizvodima koji nisu namijenjeni ishrani ljudi, nije primjenjiva u praksi.

Leševi krava su vrijedna sirovina, gdje završava?

"Naime, član 6. je neprovodiv zato što nadležne institucije nisu 'zaokružile' lanac kretanja nusproizvoda životinjskog porijekla od nastanka do njihovog zbrinjavanja, zbog čega u konačnici trpe proizvođači, a u konkretnom slučaju radi se o trgovcima i distributerima", istaknuli su.

Sirovina, a ne otpad

Na istom sastanku je, između ostalog, zaključeno da će Udruženje poslodavaca u FBiH obavijestiti nadležna ministarstva o potrebi planiranja sredstava i finansiranja projekta izgradnje i stavljanja u funkciju mjesta-kompanija, koje će riješiti ovu problematiku bez negativnih utjecaja na okoliš. Poslodavci sada napominju da Vlada FBiH, s ciljem osiguranja primjene državnih i entitetskih propisa iz ove oblasti, ima obavezu konačno riješiti pitanje tretmana, odnosno konačnog prepoznavanja da ovi nusproizvodi nisu otpad već sirovina.

"Udruženje poslodavaca u FBiH zahtjeva od nadležnih institucija kojima je dopis dostavljen, da poduzmu potrebne aktivnosti u cilju donošenja trajnog rješenja zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog porijekla, tako da ovakvi proizvodi predstavljaju sirovinu, a ne otpad, te da u programima dio sredstava usmjere u cilju osiguranja izgradnje mjesta po modelu kako to rade kompanije u Evropi po evropskim standardima", zaključeno je u saopćenju.


Tagovi

Nusproizvodi Životinjski otpad Zakon o veterinarstvu Udruženje poslodavaca Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete