Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje mehanizacije
  • 13.12.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina

Zimsko održavanje mehanizacije: Šta savetuje stručnjak?

Prema rečima master inženjera poljoprivredne tehnike Janka Garafijata iz Padine, sa zimskim održavanjem mehanizacije treba početi što je pre moguće.

Foto: Janko Garafijat
  • 1.614
  • 161
  • 0

Kako se poljoprivredna sezona za ovu godinu približila kraju, a svi poslovi na njivama se završili, naše domaćine očekuje zimsko održavanje svojih mašina. A kako bi iz svoje mehanizacije izvukli maksimum i adekvatno je zaštitili tokom zime, savetuje stručni saradnik sa višegodišnjim iskustvom u radu sa poljoprivrenom mehanizacijom - master inženjer poljoprivredne tehnike Janko Garafijat iz Padine kod Pančeva.

"Kod traktora, kao nosioca svih operacija, treba obratiti pažnju da se dobro operu i podmažu, da izađe voda iz svih mazalnih mesta i ako je moguće, da se rasterete pneumatici podizanjem na podmetače - klocne, pošto za njih nije dobro da stoje u jednom položaju", kaže naš sagovornik pri čemu dodaje da ukoliko se traktori neće koristiti do proleća, treba izvaditi akumulator i staviti ga na neko toplije mesto i da se bar dva puta mesečno dopuni, jer se usled stajanja izgubi određeni procenat struje. Ovakim čuvanjem akumulatora produžava mu se vek trajanja. Isti princip važi za sve akumulatore sa mašina koje se ne koriste duži vremenski period.

"Obavezno treba proveriti antifriz, ko nema antifriz neka ga ispusti, ali ja ipak savetujem da se svakako preko zime sipa antifriz, pošto i malo vode ako ostane u bloku, može da napravi veliku štetu. Stoga moje lično mišljenje je da se obavezno stavi, u zavsnosti u kom delu Srbije se nalazite, do -20, -25 ili -30ºC da bude jačina", savetuje Garafijat dodajući da svi kvarovi i neispravnosti na traktoru bi trebalo da se otklone do proleća.

Operite, podmažite, sredite kombajn

Kako kaže ovaj inženjer, žitni, odnosno univerzalni kombajni treba dobro da se očiste, izduvaju, operu i podmažu odmah po završetku žetve. Tako sređene kombajne treba parkirati u natkrivene objekte, u najboljem slučaju na betonskoj podlozi, bilo da su to hangari ili šupe, samo je važno da mašine budu zaštićene od atmosferskog uticaja.

Sređene mašine treba parkirati u natkrivene objekte

Stručnjak iz Padine takođe napominje da se takvi objekti moraju zaštiti od ulaska glodara, jer oni mogu pojesti kaiševe, grizeći usput instalacije i praveći tako velike štete. To se može rešiti raznim klopkama i repelentima koje se mogu naći u poljoprivrednim apotekama po pristupačnim cenama.

"Od priključnih mašina, akcenat bih stavio na prskalice jer su one jako osetljive. Treba da se operu i spolja i iznutra, da ne ostaju ostaci hemije unutra. Naravno, najbolje bi bilo da se to reguliše odmah nakon poslednje upotrebe prskalice", kaže naš sagovornik dodajući da ih treba i podmazati i uveriti se da nije ostala voda ni u jednom njenom delu.

Sprečite pucanje elemenata na prskalici

Takođe treba dodati antifriz u prskalice, da se pomeša voda i koncentrat antifriza od 100 odsto i napravi rastvor 60:40, ukupno 20-30 litara rastvora i da se takav pusti kroz čitav sistem uključivanjem pumpe. Time se obezbeđuje dodatna sigurnost da neće doći do smrzavanja i pucanja komponenata na prskalicama.

"Ko može, neka skine pumpu i manometar i stavi ih na neko toplije mesto. Filtere bi takođe bilo poželjno poskidati pa do proleća da prezime tako", savetuje naš sagovornik skrećući pažnju da su prskalice osetljive mašine koje rade po principu kalibracije pošto rade sa opasnim i otrovnim sredstvima. Ukoliko se ne održavaju adekvatno, može doći do velikih gubitaka usled loše kalibracije i lošeg održavanja.

Garafijat skreće pažnju na pravilno održavanje prskalica

"Što se tiče ostalih priključnih mašina i oruđa, važno je da se dobro operu i podmažu. Kod plugova, odnoso mašina čiji radni delovi zalaze pod zemlju, važno je te delove zaštititi od rđe i namazati ih", kaže Garafijat napominjući da svuda gde je oštećena boja na mašinama treba je popraviti, odnosno prefarbati te delove.

Lako izaberite nijansu 

Samo treba da odete u lokalnu farbaru, donesete uzorak boje (skinete neki deo sa dobrom bojom) i oni će vam napraviti u nijansi koja vam je potrebna i to u spreju, tako je nanesete na mašinu i vi ste zaštitili mehanizaciju od rđe i automatski joj produžili vek trajanja.

"Po pitanju pranja mašina, naglasio bih obaveznu upotrebu mašina za pranje pod pritiskom usled visoke efikasnosti. Takođe bih izdvojio i aktivnu penu, odnosno bezkontaktno pranje, ali treba samo obratiti pažnju da li je proizvod na bazi kiseline ili ekološki", kaže naš sagovornik dodajući da ukoliko je u pitanju prvi slučaj, treba adekvatno sprati sredstvo sa mašina da ne bi oštetila boju i metal.

Zbog visoke efikasnosti, treba da se koriste mašine za pranje pod prtiskom

Najvažniji od svih saveta koje daje Janko Garafijat je taj, da sa pripremama i održavanjem mašina tokom zime treba krenuti na vreme, kako bi se sve stiglo završiti do početka sezone.

"Za kraj, savetujem ljudima da ukoliko nemaju vremena da u toku sezone otklone neispravnosti, da vode evidenciju kvarova u nekoj svesci kako bi stigli da ih otklone tokom zime", završava Garafijat.


Foto prilog


Tagovi

Mehanizacija Održavanje Zimske pripreme Janko Garafijat Čišćenje mašine Pranje Podmazivanje Antifriz Farbanje


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.