Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 07.07.2022. 09:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Zbrajaju se štete nakon grada na Sokocu - stradali usjevi na 2.000 dunuma

Velike posljedice osjetit će proizvođači mlijeka, posebno prilikom osiguravanja stočne hrane, uništeni su usjevi silažnog kukuruza i livade kosanice

Foto: Opština Sokolac
  • 109
  • 14
  • 0

Olujno nevrijeme praćeno gradom koje je u utorak, 5. jula, zahvatilo opštinu Sokolac nanijelo je ogromnu štetu poljoprivrednim domaćinstvima na teritoriji ove lokalne zajednice. Vremenska nepogoda najviše štete nanijela je u seoskim područjima – Čavčevo polje, Ravna Romanija, Podromanija, Margetići, dio sela u Glasinačkom polju i mjesnih zajednica Knežina i Sokolovići.

Najviše materijalne štete domaćinstva su pretrpjela na poljoprivrednim usjevima, voćnjacima, livadama košanicama, plastenicima, kao i na stambenim i pomoćnim objektima. 

Formirana komisija

Načelnik opštine Milovan Bjelica formirao je komisiju za popis i procjenu štete, koja je dužna po prijemu zahtjeva izaći na lice mjesta koje je bilo obuhvaćeno olujnim nevremenom, utvrditi činjenično stanje na usjevima i drugim kulturama, izvršiti procjenu štete i sačinjeni zapisnik.

Na pojedinim lokacijama je palo preko 10 cm grada, a najveću štetu je napravio na području mjesne zajednice Margetići gdje je potpuno uništeno nekoliko stotina duluma zasada krompira, zatim područje Kalimanića, Vrabaca, Novog Sela, naselja Brezjak, Dikalja, Podromanije, dijela Vražića, gdje su uništeni svi usjevi, stočna hrana, silažni kukuruz, te livade kosanice.

"Poslije sagledane situacije lokalna zajednica će pokušati da iznađe bar dio sredstava da omogućimo ljudima da kupe stočnu hranu, a da poljoprivrednike koji su od opštine uzeli pod zakup zemljište za obrađivanje, a imaju štetu, oslobodimo te obaveze. Prema podacima koje sam prikupio šteta je nastala na više od 2.000 dunuma poljoprivrednih površina, na kojima su stradali razni usjevi", istakao je Bjelica.

Komisija za procjenu štete će u narednima danima obići teren kako bi utvrdila materijalnu štetu na usjevima, plastenicima i voćnjacima.

Nezapamćeno nevrijeme

Velike posljedice osjetit će proizvođači mlijeka, posebno prilikom osiguravanja stočne hrane. Poljoprivrednik iz sela Lijeska kod Rogatice Dragan Džida kaže da je ove godine zasijao krompir na oko 200 dunuma na više parcela, među kojima i 60 dunuma u selu Margetići kod Sokoca. On je rekao Srni da je grad oštetio 80 posto usjeva i uništio lisnu masu, čime je rod sjemenskog krompira prepolovljen.

Mještanin sela Maretići, Milan Gavrilović ističe da za svojih 67 godina nije zapamtio takvo nevrijeme, dodajući da je njegovom imanju nanesena katastrofalna šteta – poljoprivrednim usjevima, voću, cvijeću, te da mu je voda prodrla u dio pomoćnih objekata.

Sokočanin Ratko Đurović je na dijelu Luburića polja zasijao 70 dunuma krompira i deset dunuma pšenice, ali su mu usjevi oštećeni, kako kaže, 20 do 30 posto, ali vjeruje da će se moći oporaviti.


Tagovi

Sokolac Grad Nevrijeme Milovan Bjelica Dragan Džida Milan Gavrilović Ratko Đurović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.