Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 20.06.2016. 16:30

Zbog zagađenog zraka umrlo 3 milijuna ljudi

Prema izvještaju OECD-a, do 2060. godine zagađenje zraka moglo bi godišnje odnositi šest do devet milijuna života, a najranjiviji su djeca i stariji.

Foto: olegkamenskij/Pixabay
  • 901
  • 43
  • 0

Zagađenje zraka u svijetu uzrok je oko tri milijuna smrti godišnje, navodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Prema izvještaju koji su podnijeli, do 2060. godine zagađenje zraka moglo bi godišnje odnositi šest do devet milijuna života, a najranjiviji su djeca i stariji.

Teške posljedice za ekonomiju

"Broj prerano umrlih zbog zagađenja zraka je već sada zastrašujuć i potencijalni rast u nekoliko desetljeća užasava. Ako to nije dovoljna motivacija za akciju, treba napomenuti i da će zagađenje zraka dovesti do teških posljedica za ekonomiju", rekao je OECD-ov direktor za zaštitu okoliša Simon Upton.

Ne dođe li do značajnih promjena, dodao je, ekonomske posljedice zagađenja zraka će do 2060. godine iznositi oko 2.600 milijardi dolara godišnje. Trenutno se na liječenje posljedica zagađenja zraka u svijetu troši 21 milijarda dolara godišnje, a do 2060. godine bi se ova brojka mogla povećati na 176 milijardi.

Smanjenje uroda niza usjeva

Povećanje broja umrlih zbog zagađenja zraka zabilježeno je u Indiji, Kini, Koreji i središnjoj Aziji, u zemljama poput Uzbekistana. Predviđanja su da će se 2060. broj prerano umrlih u Kini utrostručiti u odnosu na 2010., a u Indiji povećati i do četiri puta. Pad broja prerano umrlih zabilježen je, pak, u SAD-u i Zapadnoj Europi zahvaljujući okretanju čišćoj energiji i transportu.

Stručnjaci očekuju i kako će zagađenje zraka dovesti do smanjenja uroda niza usjeva. Smanjenje usjeva pogodit će većinu zemalja osim Brazila, Rusije i dijela Južne Amerike gdje je poboljšana konkurentnost proizvoda.

Foto: olegkamenskij/Pixabay


Tagovi

Usjevi OECD Zagađenje zraka Prerane smrti Ugrožena ekonomija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]