Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mesa
  • 17.06.2019. 08:00

Zbog svinjske kuge u Kini, skuplje meso u Srbiji?!

Dok otkupna cena tovljenika varira, poslednjih dana čak i pada, cena svežeg mesa u prodavnicama je u stalnom porastu. Svinjetina je poskupela 10 do 15 odsto. Prerađivači kažu to je zbog pojave svinjske kuge u Kini.

Foto: Bigstockphoto/ RGtimeline
  • 218
  • 9
  • 0

Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara košta 500 dinara. Skočila je cena i drugih vrsta svinjskog mesa. Otkupna cena tovljenika nije porasla, ali stočari kažu navikli su na nestablino tržište i gubitke u proizvodnji. 

Stočar iz Drenovca Željko Milutinović, kaže da cena svinja ide gore dole kao otkucaji srca. "Dvadeset, trideset dinara gore dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju", kaže Milutinović i dodaje da je sada cena od 140 do 170 dinara. 

Seljak sve manje zarađuje, a sve više gubi

Predrag Srdanović, odeljenje za poljoprivredu grada Šapca kaže da trgovci dižu cenu u prodavnicama, a da seljak od toga ništa ne dobija i posle toga trgovci ne vraćaju cenu. "Trpi potrošač, onaj sitan i radnik trpi te udare i stvara se pogrešna slika da je seljaku dobro da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zarađuje, a sve više gubi", kaže Srdanović, za RTS.

Prerađivači kažu da je zbog svinjske kuge u Kini poskupela svinjetina u Evropi, pa i u Srbiji. "Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica", navodi Ivan Mihailović iz mesare "Sind".

Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja.

Virus svinjse kuge se najčešće prenosi mokraćom

Svinjska kuga je akutno, zarazno oboljenje svinja koje se ispoljava u krvavljenjima, a redovna propratna pojava je zapaljenje pluća i zapaljenje creva. Za vreme bolesti virus kuge se nalazi u svim organima, sekretima i ekskretima. Izvan tela životinje ovaj virus je vrlo otporan, ako se nađe u hladnoj i vlažnoj sredini. Na isušenje je veoma osetljiv, tako da za 1-2 nedelje potpuno iščezava. Najbolji dezificijens je natrijum-hidroksid.

Virus svinjske kuge se kako pojašnjava diplomirani inženjer stočarstva Goran Joksić iz Poljoprivredne stručne službe uglavnom prenosi per os, ali može i na bilo koji drugi način. Najlakše i najčešće se virus širi mokraćom. Pored toga prenosioci zaraze mogu da budu i ljudi, psi, mačke, glodari, insekti...Inkubacija traje 4 - 21 dan.

Bolest se najpre manifestuje povišenom temperaturom

Bolest se najpre manifestuje povišenom temperaturom. Očni kapci životinje su zatvoreni. Jedinka gubi apetit, ponekad povraća, a prisutna je i slabost zadnjeg dela tela. Koža je crvenkasta po donjem delu tela, a pojavljuju se tamne mrlje po ušima i trbuhu, zbog unutrašnjeg krvavljenja.

To je veoma smrtonosna zarazna bolest i smrt nastupa u narednih sedam dana od pojave. Može i ranije, pa čak i nakon nekoliko sati. Životinje koje jednom prebole stiču doživotni imunitet. Cepljenje životinja dolazi u obzir, ali često i tada može da dođe da širenja bolesti cepivom. Svinjska kuga, gde se pojavi, dovodi do velike ekonomske štete za određeni distrikt, pa i za celu državu.


Izvori

RTS


Tagovi

Svinjska kuga Cena svinjetine Stočarstvo Željko Milutinović Ivan Mihailović Goran Joksić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!