Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 29.01.2020. 15:00

Zastrašujuća najezda skakavaca: Jedan roj pojede hrane za 35.000 ljudi

Jedan od masovnih rojeva bio je dužine 60 i širine 40 km, a u njemu se nalazilo oko 150 miliona skakavaca po km2, što znači da je u roju bilo oko nekoliko stotina miliona skakavaca.

Foto: Pixabay/Christine Sponchia
  • 256
  • 17
  • 0

Preko milijardu skakavaca trenutno je prisutno u zemljama istočne Afrike gdje se goste usjevima poljoprivrednika. Prvi val došao je iz Etiopije i Somalije, gdje se narod suočio s najgorom najezdom ovih insekata u posljednjih 25 godina. Pustinjski skakavci sada napadaju i Keniju, stvarajući najveću najezdu u posljednjih 70 godina.

Uništavaju poljoprivredne usjeve

Ovi insekti imaju velik apetit. Uništavaju poljoprivredne usjeve, oranice, svo zelenilo, smanjujući opskrbu hrane u regiji koja se ozbiljno suočava s problemom gladi. "Čak se i krave pitaju što se događa?! Kukuruz, grah, šećernu trsku, sve su pojeli!", rekla je Ndunda Makanga za time, farmerica koja provodi sate pokušavajući potjerati skakavce sa svoje farme. 

Jedan od masovnih rojeva bio je dužine 60 i širine 40 km (!), a u njemu se nalazilo oko 150 miliona skakavaca po km2, što znači da je u roju bilo oko nekoliko stotina miliona napasnika. Rojevi se kreću velikim brzinama, mogu prijeći do 150 km udaljenosti u jednom danu, a pogoduje im i vjetar.

Mogu pojesti onoliko hrane kolika je njihova tjelesna težina, a roj na jedan km2 u jednom danu može pojesti hrane koliko je potrebno da se nahrani 35.000 ljudi.

Kako se na prirodan način riješiti skakavaca?

U Keniji su do sada skakavci uništili oko 70.000 hektara zemlje, a tamošnji poljoprivrednici i lokalne vlasti se bore protiv njih dimom i suzavcima, ali učinci su ograničeni jer su rojevi velikih razmjera, piše severe-weather. Potrebno je oko 70 miliona dolara za zračno prskanje pesticidima koji je jedini učinkovit način borbe, a takav način zaštite neće biti lagan pogotovo u Somaliji gdje su dijelovi zemlje izloženi terorističkim skupinama.

Uzroci povećanja populacije skakavaca

Napadi i rojevi skakavaca ove godine su tako veliki zato što je jak pozitivan dipol Indijskog oceana (IOD), što uzrokuje toplije vode i temperature uz istočnu afričku obalu, te vlažnije uslove koji pogoduju ovim štetočinama. 

Kada padne kiša u martu i dođe nova vegetacija, broj skakavaca bi mogao porasti za 500 puta. Tek bi suša u junu mogla smanjiti njihovu brojnost, a stanovništvo je zabrinuto jer bi skakavci mogli odložiti jaja i razviti novu generaciju.

Kako izgleda najezda skakavaca pogledajte u videoprilogu:

Video: YouTube/QuickTake by Bloomberg


Tagovi

Afrika Skakavci Najezda Najezda skakavaca Glad Rojevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.