Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 25.08.2020. 11:30

Zaštitu od proljetnog mraza voćari i vinogradari moraju pripremiti već ove jeseni

Treba imati u vidu da od odabira do završetka instalacije sustava obično prođe nekoliko mjeseci što znači da je za kvalitetno rješenje neophodno planiranje na vrijeme

Foto: Netafim/Bioplan
  • 749
  • 240
  • 0

Kasni proljetni mraz jedan je od najvećih neprijatelja vinograda i voćnjaka. Može izazvati potpune štete i gubitak roda ili dovesti do slabog kvaliteta i smanjenog prinosa, a najveću štetu nanosi voćkama. U nekim proizvodnim sezonama zbog njega izostaje kompletan rod, ali štete se osjete i u godinama koje slijede.

Ako želimo zaštiti svoje nasade od mraza, jesen je krajnji rok za odabir i instalaciju sustava koji nam treba biti spreman za sljedeće proljeće. Treba imati u vidu da od odabira do završetka instalacije obično prođe nekoliko mjeseci što znači da je za kvalitetno rješenje neophodno planiranje na vrijeme.

U borbi protiv mraza koristi se više metoda od kojih su najzastupljenije grijanje i prskanje nasada rasprskivačima. Prednosti grijača su relativno niski instalacijski troškovi, ali uz veliku potrošnju energije od koje se većina izgubi. Jednako tako, cijena goriva je visoka, a sustavi nisu uvijek učinkoviti.

Korištenje rasprskivača traži niže operativne troškove od grijača, a sustav rasprskivača koristi se kasnije u sezoni za navodnjavanje, tako da je korist višestruka.  

fw
Ako želimo zaštiti svoje nasade od mraza, jesen je krajnji rok za odabir i instalaciju sustava

Kako rasprskivači mogu ublažiti ili spriječiti štetu od mraza?

Primjenom rasprskivača događa se nekoliko procesa:

1. Zračenje i provođenje topline

  • Energija vode se prenosi u zrak. Temperatura vode je viša od temperature zraka. Kako se ona hladi, prenosi energiju u okolni zrak i zagrijava ga.
  • Energija se prenosi na samu biljku. Temperatura vode je viša od temperature biljke, stvara se temperaturni gradijent - prenošenje energije između vode i biljke. 

2. Latentna toplina - energija koja se oslobađa tokom promjene agregatnog stanja
Voda se pretvara u led, mijenja agregatno stanje iz tekućeg u kruto. Tokom ove promjene, oslobađa se 80 kalorija po gramu vode.

3. Stvaranje ledene barijere 
Mješavina leda i vode izložena temperaturi ispod točke smrzavanja zadržat će temperaturu od 0°C dok se sva voda ne zamrzne.

edc
Kod pojave mraza ponekad se broji svaka minuta

Postoji više metoda borbe rasprkivačima protiv mraza čiji odabir ovisi o čimbenicima kao što su:               

  • udaljenost između stabala i promjer stabala u nasadu
  • dostupnost energije
  • topografija lokacije i mikroklima
  • veličina  nasada
  • dostupnost vode
  • očekivano trajanje mraza

Ovisno o njima odabire se rješenje o tipu rasprkivača, njegovoj lokaciji u nasadu koja može biti iznad krošnji, u krošnji ili ispod krošnje. Takođe, odabire se rješenje da li tretirati čitavu površinu nasada ili raditi tzv. strip aplikacije - aplikacije u kojima se tretiraju samo dijelovi površine koji su pod nasadom. 

U sljedećem videu gđa. Orit Kartz, Product Manager iz tvrtke Netafim upoznaje nas sa osnovnim princima u borbi protiv mraza, uz naglasak na prednosti pojedinih opcija sa kojima raspolažemo.

Mogućnosti odabira vrste rasprkivača su višebrojne i ovise o parametrima koji su ranije spomenuti kao što su količina dostupne vode, topografija, trajanje perioda mraza, vrsta nasada i dr. Danas su na trištu u područjima sa malom količinom dostupne vode popularne opcije sa pulsnim djelovanjem rada rasprkivača čime se znatno smanjuje potrošnja vode. Za pulsni rad rasprkivača koriste se PULSAR dodaci rasprkivaču koji omogućuju rad rasprskivača u kratkim intervalima dovoljnim za djelotvornu zaštitu od mraza, uz značajnu uštedu količine potrošene vode.

Detaljnije o vrstama rasprkivača i načinu na koji rade PULSAR modeli možete pogledati u videu: 

Netafim rješenja za sve štetne događaje uzrokovane mrazom

Hrvatska tvrtka Bioplan d.o.o. u proteklih je nekoliko sezona imala izvrsne rezultate nakon instalacije Netafimovih rasprkivača u voćnjacima i vinogradima kako Hrvatske, tako i susjednih zemalja. Svakako je važno na vrijeme osmisliti i izvesti projekt sustava za borbu protiv mraza, a instalaciju sustava treba dovršiti prije početka sezone smrzavanja. 

Nakon dobro izvedene instalacije sustava, potrebno je testirati sustav i to prije očekivanog događaja mraza. Ovakve odluke ne smijete prepuštati slučaju, niti ih donositi u zadnji čas, budući da se kod pojave mraza ponekad broji svaka minuta, a spremni voćari i vinogradari često uspiju spasiti većinu rodnog potencijala i prinosa.

I za kraj, treba znati da je izazov dizajniranja najpovoljnijeg rješenja dizajnirati sustav koji omogućuje dobru pokrivenost nasada sa minimalnim brojem rasprskivača i najmanjom potrošnjom vode koja će uspješno zaštiti nasad od očekivanog mraza.

Za više informacija o uspješno instaliranim sustavima i rezultatima zaštite od mraza u našim uslovima i najvažnijim kulturama, slobodno se obratite stručnjacima tvrtke Bioplan d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Bioplan Proljetni mraz Voćke Vinogradi Zaštita od mraza NETAFIM Rasprskivači


Autorica

Antonija Gomezelj

Više [+]

Antonija Gomezelj je diplomirani inžinjer agronomije sa 20 godina iskustva u struci. Zajedno sa kolegom Božidarom Žankom već više od 10 godina vodi tvrtku Bioplan - specijaliziranu za sustave navodnjavanja. Na tržištu BiH uspješno dovode najnovije tehnologije u navodnavanju vodeće svjetske tvrtke Netafim iz Izraela.


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete