Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Olovu
  • 22.06.2018. 15:00

Zasadi maline zbrisani s lica zemlje, usjeve uništila poplava u Olovu

Štab CZ donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet olovskih mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Gurdići, Duganđići i Petrovići. Traži se pomoć i viših nivoa vlasti zbog posljedica čije saniranje prevazilazi mogućnosti Općine Olovo.

Foto: Dnevni Avaz
  • 11.341
  • 660
  • 0

Obilne kiše koje su zahvatile istočni dio općine Olovo izazvale su plavljenje i ogromne štete na putnoj infrastrukturi te odsječenost nekoliko olovskih naselja. Zbog ovoga je Štab CZ donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet olovskih mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Gurdići, Duganđići i Petrovići, navodi Dnevni Avaz. 

Osposobljavaju puteve

Šef općinske službe za CZ Avdo Degirmendžić kazao nam je kako su zbog uništenih mostova propusta i oštećenih puteva potpuno odsječena naselja Gurdići, Slivnje, Ajvatovići, Klis, Pušino Polje i Bare. 

U ovim povratničkim područjima, gdje uglavnom živi starija populacija, od ostatka općine je odsječeno oko 200 stanovnika ovih naselja. 

Velike štete na poljoprivrednim usjevima

Sve raspoložive ekipe i putna mehanizacija su na terenu u pokušaju da osposobe puteve. Traži se pomoć i viših nivoa vlasti zbog posljedica čije saniranje prevazilazi mogućnosti Općine Olovo. Velike štete nanesene su na poljoprivrednim usjevima. Mnogi su zasadi maline potpuno zbrisani s lica zemlje. 

U naselju Karagino Polje i još jednom dijelu prigradskih naselja došlo je do izlijevanja kanalizacije. O kakvim padavinama je bilo riječ, ponajbolje govori podatak da je u nešto više od sat vodostaj rijeke Stupćanice narastao za oko 400 cm

Bujični potoci poplavili su dijelove brojnih naselja. U toku djelovanja nepogode pomoć stanovništvu pružili su i dalje pružaju PVJ Olovo, DVD Olovo, JKP Bioštica Olovo.


Tagovi

Poplava Olovo Zasadi maline Šteta Prirodna nesreća Avdo Degirmendžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.