Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizici od poplava
  • 07.08.2020. 09:00

Započeta izrada Nacrta plana upravljanja rizicima od poplava

Planom obezbeđuje se upravljanje rizicima smanjivanjem mogućih štetnih posledica poplava na zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturno nasleđe i privredne aktivnosti. Nacrt plana se izrađuje za teritoriju Republike Srbije po vodnim područjima.

Foto: Biljana Nenković
  • 90
  • 4
  • 0

Republička direkcija za vode započela je aktivnosti na izradi Nacrta planskog dokumenta - plana upravljanja rizicima od poplava za period 2021-2027. godine (PURP) u skladu sa odredbama Zakona o vodama („Službeni glasnik RS”, br. 30/10, 93/12, 101/16, 95/18 i 95/18 – dr. zakon).

Ovim planom obezbeđuje se upravljanje rizicima smanjivanjem mogućih štetnih posledica poplava na zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturno nasleđe i privredne aktivnosti. Nacrt plana se izrađuje za teritoriju Republike Srbije po vodnim područjima. Preispitivanje i noveliranje PURP-a će obaviće se po isteku šest godina od njegovog donošenja. Plan upravljanja rizicima od poplava izrađuje se na osnovu karata ugroženosti i karata rizika od poplava, navodi se u obaveštenju Republičke direkcije za vode.

Posle štete od nevremena na koga upirati prstom?

U izradi nacrta PURP-a biće uspostavljena neposredna saradnja sa javnim vodoprivrednim preduzećima "Srbijavode" i "Vode Vojvodine", a plan je da nacrt PURP-a bude izrađen do kraja 2021. godine.

Radnu grupu čine predstavnici Direkcije i javnih vodoprivrednih preduzeća

Okvirni sadržaj PURP-a uključivaće:

  • zaključke preliminarne procene rizika od poplava i pregledna karta vodnog područja na kojoj su ucrtana značajna poplavna područja;
  • karte ugroženosti od poplava i karte rizika od poplava i zaključke izvedene na osnovu karata;
  • opis odgovarajućih ciljeva upravljanja rizicima od poplava; 
  • spisak mera i njihovih prioriteta za postizanje ciljeva upravljanja rizicima od poplava;
  • opis određivanja prioriteta i način na koji će se pratiti napredak u primeni plana;
  • pregled preduzetih mera javnog informisanja i konsultovanja;
  • nadležne organe i preduzeća za primenu plana upravljanja rizicima od poplava;
  • opis procesa usklađivanja sa susednim državama kao i sa planom upravljanja vodama.

Za potrebe izrade nacrta PURP-a formirana je radna grupa koja će se tokom istog konsultovati sa zainteresovanim stranama i ciljnim grupama. Radnu grupu čine predstavnici Republičke direkcije za vode i javnih vodoprivrednih preduzeća.

Poplave u Zapadnoj Srbiji i vodostaji u porastu

Podsetimo, da je krajem juna došlo do izlivanja rečnih korita u Zapadnoj i Južnoj Srbiji, kad su mnogi stambeni, ali i poljoprivredni objekti i usevi pretrpeli velike štete od poplava. U nedavnom izveštaju Komisije za procenu štete u poljoprivredi opštine Prokuplje, šteta od poplave na poljoprivrednim kulturama nastale usled izlivanja reke Toplice i drugih vodotokova od 23. do 24. juna ove godine procenjena na 22.770.000 dinara. 


Tagovi

Poplave Rizici od poplava Republička direkcija za vode Izrada Nacrta plana Štete od poplava Izlivanje vodotokova Srbijavode Vode Vojvodine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]