Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna gazdinstva
  • 05.01.2022. 10:30

Započelo ažuriranje podataka u RPG-u, podaci uvjet za poticaje

Ažuriranje podataka u Registru znači navesti sve promjene koje su se desile na gazdinstvu i prijavljuju se za tekuću godinu.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 340
  • 13
  • 0

Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata na teritoriji entiteta Federacija BiH propisano je da su sva poljoprivredna gazdinstva PPG-ovi i poljoprivredni obrti obavezni izvršiti ažuriranje podataka, odnosno izvršiti prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu kod općinskih/gradskih službi koje vode Registar. Prema procjenama i izvještajima FMPVŠ registrovano je više od 90.000 poljoprivrednika i klijenata.

Ažuriranje podataka su dužni izvršiti i klijenti kao što su privredna društva, zadruge, udruženja, mjesne zajednice, a koji ostvaruju ostale vrste podrški (certificiranje proizvodnje, ruralni razvoj, premije osiguranja i sl.).

Rok unosa izmjena je do 31. marta. 

Šta podrazumijeva ažuriranje

Ažurirarnje podataka u Registru znači navesti sve promjene koje su se desile na gazdinstvu i prijavljuju se za tekuću godinu. To podrazumijeva: promjena ličnih podataka poput broja telefona, bankovnog računa, adrese stanovanja, broj članova PPG-a i produžavanje ugovora o zakupu zemljišta.

Kada je riječ o evidentiranju podataka vezanih za primarnu proizvodnju, odnosi se na bilo kakvu promjenu u zemljišnim parcelama (prodaja ili kupovina novih poljoprivrednih površina), izmjena kultura za sjetvu, površine pod plasteničkom proizvodnjom i brojno stanje stoke. Također, moguće je izvršiti i promjenu nosioca gazdinstva ili izvršiti upis novih ili brisanje starih članova. Jedna od vrlo bitnih stavki je i promjena organizacionog oblika. To znači da svi oni poljoprivrednici koji su imali registrovano PPG, a u međuvremenu su registrovali poljoprivredni obrt, dužni su u pomenutom roku izvršiti promjenu tako što se iz Registra briše PPG, a upisuje poljoprivredni obrt.

Uslov za podsticaj

Osim značaja što se radi o zakonskoj obavezi, vrlo je bitna i činjenica da je ažuriranje, odnosno prijava promjena podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, preduslov za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti poljoprivrede kako na federalnom, tako i na kantonalnom i općinskom/gradskom nivou.

Zbog restrikcija i mjera zbog pandemije COVID19, mnoge službe prilagođavaju i imaju različite uslove pri ažurianju, a odnose se na obavezno poštivanje mjera i nošenje maski prilikom odlaska u prostorije općina/gradskih uprava ili poziva telefonom.


Tagovi

Poljoprivredna gazdinstva RPG Ažuriranje podataka Podsticaji


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete