Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani vrt
  • 13.09.2013. 09:00

Zajedničkim snagama uređen prvi urbani vrt u Zagrebu

Prvom volonterskom akcijom u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba uređen gradski vrt Sopot – Mnogobrojni građani ujedinili se u stvaranju zajedničke zelene oaze uz edukativne radionice i glazbene izvedbe poznatih glumaca i likovnih umjetnika

Foto: RGBStock.com
  • 418
  • 37
  • 0

Cjelodnevnom volonterskom akcijom uređenja gradskog vrta Sopot obilježena je prva u nizu „zelenih“ akcija u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj, mnogobrojni građani u veseloj i radnoj atmosferi dokazali su da je zajedničkim trudom moguće stvoriti dugo očekivanu zelenu oazu u Zagrebu. Ovom prvom suradnjom organizatora projekta i građana te prijatelja projekta Zagrebačke pivovare, Peveca, Samoborke i Zdrave krave Zagreb je svrstan među mnoge svjetske metropole koje na taj način potiču zajedničko druženje i koristan rad građana s ciljem proizvodnje hrane za vlastite potrebe.

Zare Serfedzija orkestar Zagreb

Akciji se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio sjenicu za druženje i svečano dodijelio ključeve nove kućice za alat i donacije korisnicima vrtova. Osim u uređenju gradskog vrta Sopot, mnogobrojni građani i uzvanici imali su mogućnost sudjelovati u edukacijskim radionicama koje su za ovu priliku pripremili stručnjaci s Agronomskog fakulteta. Uz to, mogli su se priključiti uređenju cvjetnjaka koji je, uz stručno vodstvo akademskih slikara i kipara, izrađen od autoguma pretvorenih u zanimljive instalacije.

Kao nagradu za velik doprinos u ovoj „zelenoj“ akciji, građani su mogli predahnuti uz picnic lunch koji je dodatno zagrijao Žare Šerfedžija orkestar Zagreb sastavljen od poznatih zagrebačkih glumaca Gorana Navojca, Nataše Janjić, Marija Mirkovića, Roberta Ugrine te Rakana i Ivane Rushaidat. Nakon dobre svirke nastavljene su edukacije Agronomskog fakulteta i volonterski radovi sadnje cvjetnjaka u umjetničkim instalacijama u kojima su s velikim zanimanjem sudjelovali mnogobrojni građani.

Završetak cjelodnevne akcije dodatno je začinila mala vrtna zabava koja je vrijedne akademske slikare i kipare okupila u unplugged svirci Art Orchestra te na najbolji mogući način zabavila mnogobrojne Zagrepčane koji su se pritom mogli osvježiti i kultnim hrvatskim pivom Žujom i okrijepiti ukusnim zalogajima restorana Gastro Globus.

Urbani vrt Sopot

Projekt kao što su Urbani vrtovi Zagreba slijedi mnogobrojne primjere svjetskih gradova. Ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima svakomu se omogućuje proizvodnja vlastite hrane u srcu grada, čime se zadovoljava realna potreba društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, urbani vrtovi predstavljaju idealan primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu. Time urbani vrtovi Zagreba, projekt koji je najavljen i na drugim lokacijama u Zagrebu i Hrvatskoj, ispunjavanju svoju najvažniju misiju - usmjeravanja na pozitivne rezultate udruživanja sugrađana u korisnoj aktivnosti.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Urbani vrt Zagreb Uzgoj hrane Organski uzgoj Proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]