Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 05.01.2021. 11:30

Zabranjen uvoz skoro 60 tona povrća zbog povećanog sadržaja pesticida

Svo voće i povrće prilikom uvoza u BiH, uzorkuje se u cilju utvrđivanja da li je zdravstveno ispravno za upotrebu. Pri tom, najveći rizik predstavlja prekomjerna količina pesticida, ali i mikotoksina i toksičnih metala.

Foto: Julijana El Omari
  • 110
  • 71
  • 0

Tokom prvih devet mjeseci godine iza nas, zabranjen je uvoz 56,5 tona voća i povrća u Republiku Srpsku zato što je utvrđen povećan sadržaj preparata za zaštitu bilja.

Podsjetimo, riječ je o uvozu grejpfruta (4.100 kg), mandarina (21.416 kg), breskve (17.700 kg), stonog grožđa (12.426 kg) i svježih krastavaca (805 kg).

Zabranjen uvoz 20 tona mandarina iz Turske usljed povećanog sadržaja pesticida

Uloga Fitosanitarne inspekcije je obezbjediti da u finalnom proizvodu koji dolazi do potrošača, sadržaj štetnih materija ne bude iznad onog propisanog. Ova institucija prilikom spoljnotrgovinske razmjene vrši provjere o zdravstvenoj bezbjednosti proizvoda, kao i sertifikat izdat od nadležnih vlasti države izvoznice, čime se potvrđuje ispravnost pošiljke. Zatim uradi se organoleptički pregled i uzorkovanje robe u cilju potrebnih laboratorijskih analiza, navode Nezavisne.

Upotreba preparata nije zabranjena, ali treba biti oprezan

Kako navode iz ove inspekcije, svo voće i povrće prilikom uvoza u našu zemlju, uzorkuje se u cilju utvrđivanja da li je zdravstveno ispravno za upotrebu. Pri tom, najveći rizik predstavlja prekomjerna količina pesticida, ali i mikotoksina i toksičnih metala pa se na osnovu ovih parametara i rade analize.

Kako smo ranije pisali, upotreba pesticida nije zabranjena i oni se uglavnom primjenjuju i u povrtarskoj i u voćarskoj proizvodnji, ali moraju se poštovati i određena pravila, poput primjene isključivo dozvoljenih preparata, u propisanim koncentracijama, uz strogo pridržavanje karence.

"U roku od devet mjeseci pošle godine, kod uvoza hrane biljnog porijekla na graničnim prelazima RS, nadležna inspekcija uzela je 605 uzoraka voća i povrća za potrebe laboratorijskih analiza. Rezultati su pokazali da je kod pet pošiljki, odnosno, 1% od ukupno uzorkovanih, potvrđeno prisustvo nedozvoljenih materija iznad propisanih vrijednosti", navode iz Inspektorata.

Zabranjen uvoz kornišona iz Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida

Ipak, pesticidi nisu jedini razlog zbog kojeg je od januara do septembra zabranjen uvoz voća i povrća. Prilikom redovnih pregleda pošiljki, ova institucija zabranila je i uvoz čak njih 12 merkantilnog krompira, količine od prosječno 240 hiljada kilograma jer je utvrđeno prisustvo karantinskih štetočina. Ovi štetni organizmi nisu opasnost po zdravlje ljudi, ali su, prema mišljenju stručnjaka, uzrok velikih problema u domaćoj biljnoj proizvodnji.

Takođe, zabranjen je i uvoz pošiljke sjemena ječma, u količini od 24.000 kg, kao i sjemena boranije (120 kilograma), zato što iz Inspekcije navode da nisu ispunjavale propisane parametre kvaliteta.


Tagovi

Zabrana uvoza Voće i povrće Fitosanitarna inspekcija Zdravstvena bezbjednost Ostaci pesticida Nedozvoljene materije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.