Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 16.03.2021. 14:00

Zabranjen uvoz jedne tone nekvalitetnog sjemena graška iz Mađarske

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke sjemena graška u količini od 1.000 kilograma, porijeklom iz Mađarske zato što nije odgovarajućeg kvaliteta.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 71
  • 8
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke sjemena graška u količini od 1.000 kilograma, porijeklom iz Mađarske zato što je laboratorijskom analizom utvrđeno da isto nije zadovoljavajućeg kvaliteta, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Kvalitet sjemena koje se uvozi u našu zemlju, predmet je kontinuirane kontrole ove republičke institucije, a što je od ključnog značaja s obzirom da nam uskoro slijedi sezona proljetne sjetve.

U okviru kontrole uvoza upitne pošiljke sjemena, nadležni fitosanitarni inspektor izvršio je njen pregled, zatim dokumentacije koja je prati, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu dostavljenog izvještaja o provedenoj analizi, izdatog od strane JU "Poljoprivredni institut Republike Srpske" iz Banja Luke, utvrđeno je da sjeme navedenog povrća ne odgovara propisanim normama kvaliteta u pogledu klijavosti. Rješenjem nadležnog organa, uvozniku je naloženo da izvrši povrat ili uništavanje spornog sjemena.

Samo bezbjedan repromaterijal za sjetvu

Odgovarajući sjemenski materijal poljoprivrednih biljaka, đubrivo, sadni i drugi repromaterijal, osnovni je preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih  prinosa. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da obezbjedi pravovremeno optimalne inpute za proizvodnju, a koji se prometuju i koriste na teritoriji Republike Srpske i na taj način aktivnostima i mjerama koje su u nadležnosti ovog organa, osigura podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Opet zabranjen uvoz krastavaca iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida?

Podsjetimo, nedavno je ponovo zabranjen uvoz pošiljke svježeg krastavca porijeklom iz Albanije, u količini od 4.240 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida. Tačnije, u analiziranom uzorku utvrđeno je prekomjereno prisustvo sredstva Oxamyl, iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka sredstava za zaštitu bilja u i na hrani, kao i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Kako smo ranije pisali, krajem prošle godine takođe je zabranjen uvoz pomenutog povrća iz Albanije, tada u količini od 1.546 kilograma, uslijed povećanog sadržaja preparata za zaštitu bilja.

Da bi krajnji rezultat bili zdravi i bezbjedni proizvodi, moraju se primjenjivati isključivo dozvoljena sredstva, u propisanim koncentracijama i poštovati karenca, odnosno vrijeme koje treba da prođe od tretmana do upotrebe proizvedenog voća i povrća.


Tagovi

Zabrana uvoza Sjeme graška Uvoz sjemena graška Norme kvaliteta Sjemenski materijal Repromaterijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete