Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 27.02.2023. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Za sisteme navodnjavanja u 26 sela uloženo 9,2 miliona maraka

Nedavno je 10 bratunačkih žena dobilo kompletne sistemi za navodnjavanje maline i plastenika, a uz pomoć projekta kojeg finansira EU

Foto: Sakib Smajlović
  • 75
  • 22
  • 0

Za napredak poljoprivrede vrlo je važna uloga žena na selu, koje čine četvrtinu svjetskog stanovništva. Ko bolje od njih može znati potrebe potrošača za hranom? Podsjetimo ovdje i na izjavu jednog bivšeg zvaničnika u BiH, koji je bh. žene ocijenio najboljim ekonomistima, jer od ničeg, stvaraju nešto. 

Prepoznali su to i u Bratuncu, gdje je deset poljoprivrednica s područja ove općine nedavno dobilo kompletan sistem za navodnjavanje zemljišta, a koji su nabavljeni za po jedan dunum maline ili plastenik što podrazumjeva žice za naslon, bačve za vodu 1000 l, alkaten crijevo, kapajuće crijevo, slavine, filtere, poluspojnice. Agronom je korisnicama pokazao način priključka sistema na parceli ili plasteniku. 

Ovakvi projekti u Bratuncu se realiziraju svake godine

Riječ je o projektu koji "Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja vazduha i zemljišta", koje je realiziralo Udruženje žena "Priroda" uz podršku Green Works Mreže i finansiranje EU, a implementiraju ga CRP, CERD i Mreža za ruralni razvoj BiH. Predhodno je održana i radionica "Klimatske promjene-ublažavanje i prilagođavanje kroz korištenje efikasnih i efektivnih agrotehničkih mjera i sistema za navodnjavanje", a sve u cilju povećanja znanja i vještina polaznica za primjenu agrotehničkih mjera u uslovima klimatskih promjena na njihovim malinjacima i plastenicima. 

Sistem spojen na gradski vodovod

Ovakvi projekti u Bratuncu se realiziraju svake godine. Prije četiri godine Općina je u sisteme za navodnjavanja uložila 9,2 miliona maraka, na području koje obuhvata 26 sela, koja imaju plantaže maline i kupine, kao i drugih kultura.

Sistem je  spojen na gradski vodovod, koji se napaja iz rijeke Drine, tako da i u vrijeme najveće suše ima dovoljno vode za natapanje zasađenih kultura. Korisnici, utrošeni vodu plaćaju Komunalnom preduzeću "Rad". Podsjetimo, i kada je prije dvije godine bratunački kraj zahvatilo veliko nevrijeme koje je desetkovalo plantaže maline i kupine, poljoprivredni proizvođači su oslobođeni plaćanja utrška vode iz sistema za tu godinu.

Svaki otpad nije smeće

U ovom gradu uskoro će biti održane i dvije radionice o temi "Ekološki čista sredina preduslov za razvoj seoskog turizma" u cilju pružanja znanja i vještine vezano za potrebu očuvanja čiste sredine za pripremu domaćinstava i turističke destinacije.

"Posebna pažnja će biti usmjerena na nekontrolisano bacanje otpada i potrebu uvezivanja domaćinstava sa sela u komunalni sistem, jer nije svaki otpad smeće", kazali su nam iz UŽ  "Priroda".


Tagovi

Sistem za navodnjavanje Žene sa sela Udruženje žena "Priroda" Maline Navodnjavanje Suša


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]