Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 13.05.2022. 16:30

Za manje od tri mjeseca 20 miliona tona žitarica mora napustiti Ukrajinu - EK ima rješenje

Kako bi donekle ublažila problem EK je predstavila akcijski plan koji predviđa uspostavu takozvanih traka solidarnosti za pomoć Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 259
  • 50
  • 0

Nakon ruske invazije i blokade luka, ukrajinske žitarice i druga poljoprivredna dobra više ne mogu stići na svoja odredišta.

U normalnim okolnostima, 75 posto ukrajinske proizvodnje žitarica ide u izvoz, što predstavlja 20 posto njihovih ukupnih izvoznih prihoda. Prije rata 90 posto izvoza žitarica i uljarica išao je preko crnomorskih luka, a oko jedne trećine izvoza namijenjeno je Evropi, Kini i Africi, navodi Evropska komisija.

S obzirom na to da rat ne jenjava situacija ugrožava globalnu sigurnost hrane, a iz EK kažu da postoji hitna potreba za uspostavom alternativnih logističkih ruta koristeći sve relevantne načine transporta.

U roku od tri mjeseca treba izvesti 20 miliona tona

"Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla iskusiti glad", upozorila je povjerenica za promet EK Adina Valean.

Kako dodaje, za manje od tri mjeseca 20 miliona tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. "To je gigantski izazov i nužno je koordinirati i optimizirati logističke lance, uspostaviti nove rute i izbjeći, koliko god je moguće, uska grla", napominje.

Gotovo 25 miliona tona žitarica zaglavilo u Ukrajini, a glad kuca na vrata

Kako bi donekle ublažila problem EK je jučer predstavila akcijski plan koji predviđa uspostavu takozvanih traka solidarnosti za pomoć Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda.

Traže se dodatna prijevozna sredstva

Uprkos golemim naporima na ubrzavanju prelaska, hiljade kamiona i vagona čekaju na ukrajinskoj strani na prelazak granice.

Prosječno vrijeme za prijelaz željezničkih kompozicija je 16, a na nekim granicama i do 30 dana. Jedan od najvećih izazova su različite širine kolosijeka: ukrajinska željeznička mreža nije kompatibilna s većinom željezničke mreže EU-a, pa je veliki dio robe potrebno pretovariti u kamione ili vagone koji odgovaraju standardnoj širini, na čemu se gubi dosta vremena.

Stoga Komisija poziva učesnike na tržištu da hitno stave na raspolaganje dodatna prijevozna sredstva. Kako bi uskladila potražnju i ponudu te uspostavila relevantne kontakte, EK će osnovati logističku platformu za povezivanje i zatražiti od država članica da odrede posebne kontaktne točke za trake solidarnosti.

Također, ističu da izvozne pošiljke poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine trebaju imati prioritet, a upravitelji infrastrukturom trebali bi u tu svrhu staviti na raspolaganje željezničke slotove.

Nužan je brži pretovar

Pozivaju i učesnike na tržištu da hitno pošalju mobilne utovarivače žitarica na relevantne granične terminale kako bi se pretovar ubrzao. Uska grla uklonit će se i sporazumom o cestovnom prometu s Ukrajinom. Kako bi se prijevoznike potaknulo da šalju svoja vozila, Komisija će istražiti i mogućnosti za dopunu financijskih jamstava.

EK poziva nacionalna tijela da budu maksimalno fleksibilna i osiguraju odgovarajuće osoblje kako bi ubrzala postupke na graničnim prijelazima.

Najavljuju da će procijeniti raspoložive skladišne kapaciteta u EU-u i u koordinaciji s državama članicama osigurati više prostora za privremeno skladištenje ukrajinskog izvoza.

Iz EK su poručili da će u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju raditi na povećanju infrastrukturnog kapaciteta novih izvoznih koridora i na uspostavljanju novih infrastrukturnih veza u okviru obnove Ukrajine.


Tagovi

Izvoz žitarica Ukrajina Europska komisija Prijevoz žitarica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.