Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 15.03.2021. 09:45
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Za malinare u ovoj sezoni obezbjeđena sredstva za zaštitu i pomoć agronoma

Hladnjačari su dogovorili da finansiraju dolazak agronoma u zasade i to polovinu sredstava, tačnije 40 odsto će platiti UNDP, a samo 10 odsto izdvaja opština.

Foto: Arhiva Boška Đerića
  • 167
  • 99
  • 0

Ovih dana malinari višegradskog, ali i u ostalim područjima, zalaze u svoje zasade, obilaze ih i provejravaju kako su prezimili. Najvažnije je, za dobar prinos pomenute voćne vrste da se prvi radovi kvalitetno i pravovremeno obave. U tome poljoprivrednim proizvođačima pomaže i lokalna hladnjača.

U višegradskom kraju kažu da su zbog blage zime zasadi jagodičastog voća u vrlo dobrom stanju.

Prvo ide vezivanje rodnih izdanaka

"Trenutno se u malinjaku odvija prva faza pripreme za sezonu, a koja se sastoji iz tri dijela. Prva i najvažnija aktivnost za voćare je pravilna selekcija i vezivanje rodnih izdanaka", objašnjava za Agroklub proizvođač malina, Srđan Simić, navodeći da je drugi dio aplikacija stajnjakom kao i odgovarajućim mineralnim đubrivima, a treći je zaštita, konkretno tretiranje sa fungicidima na bazi bakra i sumpora.

Lokalna Hladnjača "Aleks" u Višegradu i ove godine će izaći u susret proizvođačima navedene voćke, dajući im mnogobrojne olaškice.

"Mi smo i za nastupajuću sezonu organizovali da malinari besplatno daju zemlju na analizu i utvrde da li je pogodna za ovaj uzgoj. To je već uradilo 130 proizvođača maline", kaže vlasnik hladnjače, Boško Đerić, ističući kako su oni nabavili sredstva za zaštitu i prihranu usjeva, koja će već od iduće sedmice dijeliti voćarima, s tim da će ih otplatiti rodom ove jagodičaste vrste. 

Obezbijeđen i dolazak agronoma

Takođe dodaje da su se hladnjačari dogovorili da finansiraju dolazak agronoma u zasade i to polovinu sredstava, tačnije 40 odsto će platiti UNDP, a samo 10 odsto izdvaja lokalna samouprava.

Proizvođač malina, Borisav Berjan, veoma je zdovoljan ovakvom situacijom, posebno što će stručnjaci dolaziti u njegov malinjak nekoliko puta u toku sezone.

Isplaćen poticaj malinarima za prošlu godinu - ipak sačuvana liderska pozicija?

"Izuzetno smo zahvalni ovim kreditiranjem preparata za zaštitu i gnojivom jer mnogi od uzgajivača nemaju mogućnost da ih kupe, posebno ne penzioneri", naglasio je Berjan.

Vlasnici hladnjača očekuju ove godine još bolje cijene maline nego prošle i procjenjuju da će biti više od četiri konvertibilne marke po kilogramu.


Tagovi

Uzgoj maline Lokalna hladnjača Boško Đerić Srđan SImić Borisav Berjan Cijene maline Kreditiranje gnojiva


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete