Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 29.04.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Za 10 minuta grad desetkovao letinu u zasadima voća i povrća

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila i samo desetak dana od tog datuma jako nevreme zahvatilo je deo teritorije opštine Topola i napravilo veliku štetu poljoprivrednicima.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.124
  • 232
  • 0

Duška Veljković iz sela Bor kod Topole kaže da je gradonosni oblak došao iz pravca Rudnika, protivgradna služba je dejstvovala ali spasa nije bilo. Velika količina grada za desetak minuta pokosila je celokupnu letinu u ovoj porodici. 

"Grad je padao oko 10 minuta bilo je i jake kiše, veličina klikera i graška, možda čak i krupnijih na momente. Sve je uništeno za svega nekoliko minuta i nažalost nije prvi put, svake godine naše selo pogodi grad, tako je bilo i ovog proleća. Brojne voćne vrste su oštećene sada u samom početku vegetacije i taj gubitak je nenadoknadiv, ne samo ove godine već ni sledeće neće biti roda i kvaliteta kakav se očekivao", rekla je Veljkovićeva.

Opština najavljuje pomoć

Veliku štetu pretrpelo je i selo Božurnja jer je gradonosni oblak prelazeći preko brda Oplenac i same varoši svojim delom oštetio i ovo selo koje broji na desetine voćara i povrtara. 

"Bilo je strašno, baš smo se uplašili, oštetilo nam je i automobil - ja ono nisam doživela. Rakete čula nisam, zagrmelo je jednom malo i onda je samo krenulo da sipa, šteta je na pojedinim kulturama 100 posto. I više da može da se kaže šta je grašak, luk, krompir, paradajz, ako je bio rasađen, sve je to bukvalno samleveno, ne poznaje se više koja je biljka i samo ponovna sadnja jer tu više ničega nema", kaže Vinka Stevanović iz Božurnje i dodaje da je oštećena i vinova loza, višnje, šljive... 

Posle grada više se nijedna kultura ne prepoznaje, kaže Vinka

Iako su voćari i povrtari pretrpeli veliku štetu u ovoj vremenskoj nepogodi nisu sami ni zaboravljeni. Nadležni iz lokalne samouprave najavljuju pomoć i podršku svim građanima koji imaju oštećenja kako na usevima tako i na objektima. 

"Obratićemo se Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pokušamo da obezbedimo neku pomoć za naše sugrađane koji su pretrpeli štetu. Pozvao bih sve naše poljoprivrednike koji imaju zasade voća da se osiguraju, od 1. maja je popust praznični na osiguranje kod osiguravajućih kuća, mi kao opština dajemo 10 odsto, država 70 odsto vraća tako da je to jako povoljno i treba iskoristiti da bi imali manje brige"Vladimir Radojković, prvi čovek opštine Topola, koji je dodao da je bilo je i poplavljenih domaćinstava

Sabiraju se milionske štete

Inače, ovo je prvi put u ovoj godini da opštinu Topola zahvati nevreme praćeno gradom, a svake godine u ovoj šumadijskoj varošici sabiraju se više milionske štete od grada. Podsećamo da je čitava teritorija pokrivena automatskim protivgradnim stanicama

Desetkovan rod voća

Grad je naziv za vrstu visokih padavina u obliku ledenih oblutaka. Ove padavine prave velike gubitke poljoprivredi i smatraju se nepogodom. Nastaje u oblacima koji se zovu kumulonimbusi. Dešava se da snažne vazdušne struje odvuku vodene kapi iz oblaka u više slojeve gde je temperatura niža.

Kapi se tamo zalede i poprime oblik lopte, odnosno pretvaraju se u grad. Kada uzlazna struja koja je ponela te kapi ne može više da održi njihovu masu, ledene kugle padaju na zemlju. Najčešće, ove ledene kugle nisu veće od pet milimetara, ali se dešava da budu mnogo veće i da nanesu velike štete. 


Foto prilog


Tagovi

Grad Štete od grada Opština Topola Protivgradna zaštita Vladimir Radojković Vinka Stevanović Duška Veljković


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.