Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žensko preduzetništvo
  • 03.12.2018. 10:00

Vredne ruke i veliko srce Banaćanki

Kako na savremen način spojiti žensko preduzetništvo na selu, narodno stvaralaštvo, humanitarni rad i brigu za bolji kvalitet života? Pravi primer za to nam daju članice Udruženja žena Banaćanke iz sela Torak.

Foto: Gabriela Okolišan Lelea, Svjetlana Marković
  • 554
  • 37
  • 1

U selu Torak, koje se nalazi u opštini Žitište, na око 30 kilometara od Zrenjanina, od 2013. godine postoji i deluje Udruženje žena Banaćanke. Udruženje je veoma aktivno i pravi je primer okupljanja, humanitarnog rada i ženskog preduzetništva na selu.

"Torak je višenacionalna sredina, sa nešto više od 2.000 stanovnika, većinom rumunske nacionalnosti. Kroz sve oblasti kulturnog, društvenog i svakodnevnog života prepliću se srpski i rumunski jezik i kultura. Naše udruženje osnovali smo sa ciljem očuvanja, negovanja i promocije kulture, tradicije i lokalnih običaja, ali i sa željom da oplemenimo i unapredimo život na selu i poboljšamo položaj žena. Udruženje okuplja oko 15 članica i aktivne smo u više oblasti", kaže Svjetlana Marković, članica udruženja.

Banaćanke vredne na mnogim poljima

Zaista je dug spisak aktivnosti članica udruženja. Organizuju izradu, prodaju i plasman poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti. Na raznim manifestacijama takmiče se u spravljanju domaćih jela. Za proslave i događaje komercijalno prave slani i slatki ketering, od lokalno proizvedenih namirnica. Osmišljaju i prave kvalitetne i korisne suvenire u duhu narodnog stvaralaštva, sa ekološkim odlikama. Imaju izdavačku delatnost. Bave se humanitarnim radom.

"Organizujemo radionice u cilju očuvanja starih zanata i rukotvorina. Imamo i lepe radionice za predškolsku i školsku decu, da ih naučimo običajima i tradiciji. Postavljamo izložbe u cilju promovisanja turističke ponude lokalne zajednice. Javno zastupamo rodnu ravnopravnost, radimo na sprečavanju nasilja u porodici, sprovodimo edukativne programe na temu zdravlja žena, organizujemo sportske i rekreativne aktivnosti", u dahu nabraja Markovićeva.

Posebno žele da sačuvaju i zaštite jela iz "bakine kuhinje", a naročito dva rumunska nacionalna kulinarska specijaliteta - kolak i kolešei (colac i colăcei), hleb od testa upletenog u venac.

Ženska solidarnost i saradnja

Naša sagovornica naglašava saradnju sa drugim udruženjima žena: "Sva ženska udruženja, pa tako i naše, funkcioniše po principu međusobnog gostovanja na većem broju manifestacija, čiji su organizatori, takođe ženska udruženja. Neke od manifestacija su takmičarkog karaktera, a na nekima se samo promovišu tradicija, kultura i običaji. Neretko se sa ovih događaja naše članice vraćaju sa osvojenim peharima i diplomama".

Izdvojili bismo samo neke - Pitijada (Međa), Višnjijada (Ovča), Banatska testijada (Srpski Itebej), Banatski hleb (Banatsko Novo Selo), Dani jabuke (Jaša Tomić), Izložba narodne nošnje (Uzdin), Zlatne niti (Vrnjačka banja).

Udruženje ima dobru saradnju sa opštinskim i pokrajinskim institucijama. Redovno prate državne konkurse i šalju projekte na različite teme, od organizacije manifestacije "Tajne bakine kuhinje", rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, do projekata u vezi zdravlja žena.

Kultura i tradicija iz ženskog ugla

Naročito su ponosne na knjigu pod nazivom "Torak - kultura i tradicija iz ženskog ugla", koju su same osmislile, napisale i objavile početkom 2017. godine, na srpskom i rumunskom jeziku, u cilju promocije međunacionalne tolerancije. Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja grupe žena koje vole i čuvaju od zaborava autentične običaje Torka.

Uspešan primer ženskog preduzetništva

Članice pripremaju veoma ukusne i kvalitetne specijalitete, domaće i tradicionalne kuhinje. Oni koji su ih probali tražili su ih ponovo. Tako su Banaćanke došle na ideju da "uplove" u vode ženskog preduzetništva. Od nedavno su registrovale privrednu delatnost za pripremu i posluženje keteringa. Koriste uglavnom domaće namirnice iz sela. Time doprinose seoskoj ekonomiji, jačanju položaja i uloge žena, ali i promovišu tradicionalnu hranu i seoski turizam. Zadovoljne su porudžbinama, a potrošači su zadovoljni specijalitetima.

Do potrošača preko interneta

Na inicijativu Zelene mreže Vojvodine, zajedno sa još 14 ženskih organizacija, Banaćanke su u oktobru 2016. godine osnovale Žensku ruralnu mrežu Vojvodine. Do sada, organizovane su manifestacije Dan otvorene farme (Temerin) i Festival voća (Tavankut). Takođe, od izuzetne pomoći udruženjima je internet prodaja. Za promociju i prodaju koriste i svoju fejsbuk stranicu.

"Žene na selu najviše proizvode hranu i rukotvorine. Naša je namera da im olakšamo put do kupaca. Internet ’Dućan’ napravljen je sa ciljem da pomogne ženama na selu, da lakše dođu do tržišta i prodaju svoje proizvode", zaključuje Svjetlana Marković.


Foto prilog


Tagovi

Torak Udruženje žena Banaćanke Svjetlana Marković Ketering Ženska ruralna mreža Vojvodine


Autor

Dejan Maksimović

Više [+]

Veterinar, zaposlen u agenciji za konsalting i saradnik nevladine organizacije Ekološki centar "Stanište" iz Vršca.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.