Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posavina
  • 10.01.2016. 11:00

Voćare i ratare obradovao sneg i niske temperature!

Niske temperature i sneg obradovale su one poljoprivrednike širom obrenovačkih atara koji su zakasnili sa jesenjom setvom, ali i voćare jer je sneg koji je pao prethodnih dana zaustavio vegetaciju i prerano pupljenje koštičavog voća.

Foto: pixabay.com
  • 153
  • 42
  • 0

Niske temperature vazduha i sneg značajan su činilac za rast i razvoj biljaka. Poljoprivrednici nemaju razloga za brigu jer je ovo vreme pogodno za useve.

Prema rečima Jovanke Adamović, dipl.inženjera poljoprivrede, hladno vreme će uticati na to da se očisti zemlja i ubiju prezimljavajući oblici bolesti kao i insekti.

"Sneg koji je pao dobrodošao je da žaštiti pšenicu i druge ozimne kulture koje su u fazi nicanja, kako ne bi došlo do golomrazice", ističe Jadranka Adamović.

Toplo vreme pre pravih zimskih temperatura, odgovaralo je onim poljoprovrednicima koji su kasnili sa jesenjom setvom.

Sneg zaustavio pupljenje koštičavog voća

"Voćari su najviše bili pogođeni ovim promenama temperatura, koštičavo voće je bilo pred pupljenjem zahvaljujući prethodnim visokim temperaturama, tako da ovo vreme je zaustavilo vegetaciju, a postoji mogućnost da izazove i neka manja oštećenja na biljkama koje su već krenule u vegetaciju.

Međutim dobro je što će vegetacija biti zaustavljena samim tim će i šteta biti manja, da su temperature u januaru nastavile da rastu, sigurno bi došlo i do pojave prvih pupoljaka na koštičavom voću, što u ovo vreme nikako nije dobro", zaključuje Jovanka Adamović.

Nadležni iz Kancelarije za poljoprivredu GO Obrenovac apeluje na sve ratare posavskog kraja da obilaze svoje njive redovno, kako se ne bi ponovila situacija od pre nekoliko godina kada je bilo dosta bolesti na pšenici.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Niske temperature Sneg Ratari Usevi Njive Voće Insekti Pšenica Voće Pupljenje Zaštita


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.