Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon 27 godina
  • 08.02.2023. 09:00

Vladimir Usorac više neće biti čelni čovjek mljekara RS

Izbori u Udruženju mljekara RS će biti organizirani u martu, a kako je za Agroklub potvrdio sam Usorac, više se neće kandidirati

Foto: Foto: Screenshot/TVK3
  • 804
  • 95
  • 0

Nakon 27 godina predsjedavanja Udruženjem mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac više neće biti čelni čovjek ove grupacije s najvećom prosječnom proizvodnjom po kravi u BiH, a koja iznosi preko 7.100 litara mlijeka u standardnoj laktaciji. 

Kako je potvrdio u razgovoru za Agroklub, nepune tri decenije borio se za bolji status proizvođača kako u RS, tako i Bosni i Hercegovini, a tokom savjetovanja mljekara, koje je najavljeno za kraj februara, bit će izabrano tijelo za izbore u ovom udruženju, no njegova kandidatura će izostati. 

"Imat ćemo izbore u martu, gdje ću se ja razdužiti. Ne želim se više nervirati. Niko ovdje od vlasti ne zna ništa o poljoprivredi, od njih 160 u ministarstvu nijedan nije držao kravu, hranio krmaču i slično. Nemam ja s njima šta više pričati. Oni će upropastiti sve, za pet godina neće biti ništa od poljoprivrede", kaže Usorac. 

Pravilnik stupa na snagu

Posebno je izrevoltiran novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023.godinu koji je jučer objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a stupa na snagu 14. februara. 

Pravilnik možete pročitati ovdje.

Podsjetimo premija za mlijeko ostala je ista kao lani, odnosno 0,25 KM po litri kravljeg mlijeka. Farmeri su zahtijevali 0,30 KM/l mlijeka i 1.000 KM po grlu. Premija po muznom grlu, predviđena pravilnikom iznosi do 200 KM.

"Mi smo svi nezadovoljni i mljekari i svinjari i voćari. Od 180 miliona KM, za veći dio ne znamo kome dijele i kako. Odluka nas većine je da protestujemo, još ćemo vidjeti kada, ali ćemo izaći. Nas 100 proizvodi 40-50 miliona litara mlijeka, a njih gore ima 160 pa neka oni proizvode, stručnjaci", poručuje naš sagovornik. 

Niko ne zna koliko ima goveda

On kaže da su pravilnikom zadovoljni samo oni koji "ostvaruju poticaje, a nemaju ni jedne krave, kao i oni koji su uvozili, pa izvozili jabuke", a svi koji plaćaju porez i druge naknade su nezadovoljni. Ističe i kako ne postoji registar goveda te da niko od nadležnih ne može reći "ni u 25.000 tačan podatak o broju grla".

Šta donosi novi pravilnik o poljoprivrednim podsticajima u RS?

"Neka popišu od kuće do kuće koliko ima krava, koliko drugih grla, pa da vidimo ko krade. Nama, proizvođačima ne odgovara da se krade. Ministarstvo je glavni organizator krađe. Mi s njima više nemamo šta pričati", poručuje Usorac. 


Tagovi

Vladimir Usorac Mljekari Farmeri Udruženje mljekara Udruženje poljoprivrednika Proizvodnja mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete