Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oslobađanje obaveza
  • 25.02.2022. 12:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Vlada KS usvojila odluku koja olakšava početak proljetne sjetve

Najavljena inicijativa FMPVŠ da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih poticaja ukine uvjet pravdanja računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde

Foto: Julijana Kuzmić
  • 175
  • 47
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na odluku po kojoj se svi kandidati, koji ostvaruju pravo na novčani poticaj u poljoprivredi za biljnu proizvodnju u 2022. godini, oslobađaju od obaveze da dostave dokaz o kupovini deklariranog sjemenskog/sadnog materijala i đubriva za proljetnu sjetvu.

Ministar privrede KS, Adnan Delić pojasnio je da je resorno ministarstvo, prateći sveukupne pokazatelje u oblasti poljoprivredne proizvodnje tokom 2021. godine, donijelo odluku da i ove godine traži oslobađanje poljoprivrednika iz oblasti biljne proizvodnje od obaveze pravdanja računa za proljetnu sjetvu kako bi im se olakšali uvjeti za podnošenje zahtjeva za poticaje, ali i smanjili sveukupni troškovi koji proističu iz priprema za ovosezonsku sjetvu.

Olakšanje proljetne sjetve (Foto: Renata Prusina)

Kako je naveo, pri donošenju odluke u obzir su uzeli da je period pandemije bio težak i da se mnogi još oporavljaju od posljedica u poslovanju, koje su nastale tokom prethodne godine.

Napad Rusije na Ukrajinu uzrokovao snažan rast cijene pšenice

"U obzir smo uzeli i činjenicu da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica u stalnom rastu te donijeli odluku da i ove godine idemo s inicijativom prema Vladi KS da se kandidati za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji oslobode od pravdanja računa za kupovinu sadnog materijala i đubriva što im ostavlja mogućnost da ih koriste iz vlastite proizvodnje", kazao je ministar Delić.

Posjetio je i da je Vlada KS ranije usvojila inicijativu za otkup tržišnih viškova za 2022. godinu. Dodao je i kako će uputiti što hitnije i inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih poticaja ukine uvjet pravdanja računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde.

Ko je i koliko poticajnih sredstava dobio prošle godine u KS?

"Već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune taj uvjet federalnog ministarstva, a sve radi rasterećenja proizvođača i poticaja proizvodnji zdrave, domaće hrane na području Kantona Sarajevo", najavio je ministar Delić.


Tagovi

Poljoprivredna proizodnja Proljetna sjetva Biljna proizvodnja Kanton Sarajevo Adnan Delić FMPVŠ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.