Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sretna 2020.
  • 01.01.2020. 10:00

Više para za poljoprivredu u 2020? Sretna Nova!

U Novoj, 2020. godini vam želimo više hrabrosti i odlučnosti u nastupu s nadležnim vlastima - bilo općinskim, kantonalnim, državnim. Novci kojima oni raspolažu novci su svih vas. Vi  ste ih zaradili i oni trebaju biti pravedno raspoređeni. Želimo vam da to znate i da se borite za svoja prava.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 256
  • 75
  • 0

Drage naše poljoprivrednice i poljoprivrednici, sretna vam, rodna i plodna Nova 2020. godina! Želimo da vam u ovoj godini ne propadne ni jedna boba maline, od ono pol dunuma što ipak niste počupali, ni jedna jabuka, smokva. Želimo vam dobru otkupnu cijenu koju ćete, nadamo se, unaprijed dogovoriti i izgurati do kraja za svaki kornišon, papriku ili kakvo drugo povrće koje uzgajate u svojim baštama i plastenicima. Želimo vam da domaći ljudi, kupci, shvate da niste imali ni petka ni svetka kad ste onomad radili oko krava, koza, svinja, kokoši i da sva junad koju ćete utoviti bude otkupljena i plaćena po dogovorenoj cijeni. 

Želimo vam više hrabrosti i odlučnosti u nastupu s nadležnim vlastima - bilo općinskim, kantonalnim, državnim. Novci kojima oni raspolažu novci su svih vas. Vi  ste ih zaradili i oni trebaju biti pravedno raspoređeni. Želimo vam da to znate i da se borite za svoja prava. Ukazujte na nepravdu - bilo da se radi o dodjeli plastenika ili freze "preko veze" do većih, "masnijih" poslova. Sve dok sami ne zatalasate baru u kojoj živite, nećete doći do bistre vode. Sjetite se samo veterinara koji su naplaćivali provođenje obaveznih mjera koje su već plaćene iz federalnog budžeta o čemu smo pisali. Klupko se odmotalo jer ste vi reagovali. 

Novci. Poticaji. Podsticaji. Ovo su riječi koje su obilježile proteklu 2019. godinu. U Federaciji BiH su ih čekali ko ozebo sunce. Jer, nije bilo poticaja dok ne prođe inspekcijski nadzor. Prve isplate, ako se uopće želite prisjetiti, krenule su u junu. Drugi kvartal u oktobru. Ako se ne varam, treći kvartal se još uvijek čeka. 

S druge strane, stvari s podsticajima u Republici Srpskoj su koliko toliko bile uredu. Isplate su bile redovite, a ondje je došlo i do važnih promjena kada je riječ o šumarstvu. Nije se talasalo po bari nego je obavljena "sječa" direktora u Šumama Srpske. 

Kada je riječ o novcima, i Federacija i Srpska ove godine imaju veće budžete za poljoprivredu. Federacija 87 miliona KM, a Srpska 75 miliona KM. Nije dosta. Nikada nije dosta, znate i sami. Zato pamet u glavu. Uključite se u udruženja, pratite njihove obavijesti, učestvujte na sastancima, kreirajte pravilnike, borite se za svoj sektor, pokažite da vas ima. Istina, nema se vremena raditi i na njivi, voćnjaku, štali - i sastančiti. Ali morate biti prisutni ako želite promjene. 

A sada kada smo se "nabrijali" zarad svega onoga što nam je ove godine prisjelo, idemo se prisjetiti svih onih pozitivnih tema koje su obilježile prošlu godinu i koje nam mogu i trebaju biti motivacija za ovu.

U januaru vas je oduševio nadaleko poznati Sarajlija, koji je zbog ljubavi prema pčelama duboko zakoračio u svijet hemije i medicine pa već dvadeset godina kombinacijom pčelinjih proizvoda pomaže u liječenju mnogih oboljenja. 

Pčelar Samir Baralija apiterapijom pomaže u liječenju brojnih bolesti

Naš autor Bojan Kecman pravi je svjetski putnik. Već je februaru donio priču s drugog kraja svijeta - iz Japana. Priču koja je primjenjiva u svakom djeliću zemlje.

Ne okopavaj, ne rasipaj stajnjak - pusti prirodu da sama odradi posao

Naša organizirana Ranka Vojnović već nas je u martu uputila o čemu treba razmišljati kod proljetne sjetve kako bi bila uspješna i ljetna. 

Šta posijati poslije zelene salate, krompira ili graška u ljetnoj sjetvi?

Nastavila je Ranka sa savjetima i u aprilu, kada je aktualna priprema sjetve krastavaca. 

Vrijeme je za sjetvu krastavaca u bašti - pazite da nema hlada

Čitali su se povrtarski savjeti i u maju, kako da ne, ali, taj je mjesec naša Naila Čaušević donijela divnu priču o 72-godišnjaku iz Gornjeg Vakufa koji proizvodi sadnice šipe koja nema bodlje, a jača je i kocentrovanija od divljeg šipurka. Imao je za naše čitatelje i jednu poruku: 

Omer Begović: Manimo se egzotike, uzgajajmo voće našeg podneblja

Priče kakve najviše volimo i vi i mi, su priče o uspjehu naših ljudi, poljoprivrednika. I zato nas je u junu obradovala priča o porodici Milana i Milene Brkić iz Blatne kod Novog Grada koja je 2006. godine osnovala farmu sa 10 muznih krava. A danas?

Uspješna farma porodice Brkić iz Blatne: Krenuli s 10, sada imaju 25 muznih krava

Juli je mjesec kada u bašti treba zalijevati i paziti na bolesti koje su zbog vremenskih neprilika bile prisutne i ove godine. Zato vam je savjet o plamenjački krastavaca itekako dobro došao. 

Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima

U augustu se već naveliko skupljaju plodovi teškog rada. Naš agromanager Petar Ninić posjetio je Novu Kuzmana koji na imanju površine 2,7 hektara gaji oko 2500 stabala šljive, manju količinu breskve te našu staru sortu kruške Karamut. 

Šljiva je rodila u Božićima - Novo Kuzman ima recept za uspjeh

U septembru nas je sve oduševio mladi Prijedorčanin, Luka Štikovac, zaljubljenik u bikove. Naša Gordana Vila posjetila je imanje ove porodice te prošetala sa Lukom i njegovim Medonjom. 

Luka Štikovac: Nudili mi 9.500 evra za Medonju, ali ja sam rekao - samo preko mene mrtvog

Nema boljeg kada poljoprivrednik uspije osigurati egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Ali je još bolje kada uspije pridonjeti osiguranju i tuđe egzistencije. Još kad je to poljoprivrednica, žena preduzetnica, pa gdje ćeš bolje! Ova je tema zasluženo obilježila oktobar. 

Slada Vidović je uspješna žena preduzetnica - danas joj studenti dolaze na praksu

U tom smo tonu, žao nam je naši dragi dečki, nastavili i u muškom mjesecu - novembru. Naša Trebinjka, Marija Manojlović donijela nam je priču o svojoj sugrađanki, Andrei Blagojević koja je iz hobija počela proizvoditi domaću tjesteninu. I sad ne zna kud bi sa svim tim porudžbinama. 

Andrea Blagojević pored posla izrađuje domaću tjesteninu - porudžbine stižu svakodnevno

Za kraj decembra i kraj godine, osunčnala nas je još jedna lijepa priča koja vas, nadam se, potaknula da shvatite da se uz rad i trud može uspjeti i u našoj zemlji. Naša Snježana Karić priuštila nam je da u novu godinu uđemo puni optimizma, poput porodice Tripić iz Česme. 

Počeli sa jednom kozom: Danas imaju stado, ali i krave, kokoške, plastenik - pravu eko farmu

Nadamo se da će vam ove priče uz, naravno, novčani, biti još jedan veliki poticaj u onome čime se bavite, a to je najplemenitiji posao na svijetu - poljoprivreda. Nikada ne zaboravite da bez vas ne bi bilo ni jednog jela i pila. Zato pametno koristite našu majku Zemlju i svakako nastavite biti s nama i u 2020. godini!

Živili! 


Tagovi

Nova godina 2020 Poljoprivreda Poticaji Podsticaji Dobre priče


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]