Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rakija
  • 18.02.2021. 16:00

Više nema prodaje rakije proizvedene za sopstvene potrebe?

Procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, a do sada u registar nadležnog ministarstva upisano je njih 30. Svi poljoprivrednici koji žele da se bave ovim poslom, trebaju pokrenuti proces registracije.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 1.216
  • 480
  • 0

Proizvoditi rakiju i druga alkoholna pića za sopstvene potrebe nije u našoj zemlji zabranjeno, ali jeste stavljati ih u promet i prodaju. U skladu s tim, nadležni žele da detaljnije upoznaju stanovništvo sa zakonima koji bi definisali ovu oblast poljoprivredne proizvodnje, a po kojima će postupati inspekcija, stoji u zvaničnom saopštenju Inspektorata RS.  

Kako navode u ovoj instituciji, za takav proizvod ne postoji dokaz o porijeklu ili bezbijednost za ljudsku uporebu, kao ni o uslovima u kojima se proizvodi. Iz tog razloga sprovode se kontrole svih registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića u RS, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju istih.

Izbjeći sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju

Na taj način oni se nalaze u sferi sive ekonomije i predstavljaju nelojalnu konkurenciju registrovanim proizvođačima. Potrebno je takođe naglasiti da je alkohol akcizna roba, te da u tom smislu podliježe i obavezama definisanim Zakonom o akcizama.

"S obzirom na to da sama procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, kao i da je do sada u registar nadležnog ministarstva upisano njih tridesetak, a svi poljoprivrednici koji žele da se bave ovim poslom, trebaju pokrenuti proces registracije", navodi se u Inspektoratu.

Šta je loza, a šta komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

Da bi neko pravno lice ili preduzetnik mogli da se time bave, moraju ispunjavati određene uslove, čiji cilj je obezbijediti kvalitet i sigurnost finalnog proizvoda namijenjenog konzumiranju.

U cilju zaštite prava potrošača, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana, kao i svaki drugi proizvod namijenjen za neposrednu potrošnju, kako bi konzumenti imali uvid u sve relevantne činjenice o njemu.

Može samo kvalitetan repromaterijal

Republička poljoprivredna inspekcija kroz brojne kontrole koje provodi u svojoj oblasti, poput kontrole kvaliteta sjemena, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala koji se prometuje i koristi, pruža snažnu podršku domaćim poljoprivrednicima, zabranjujući promet onog nekvalitetnog, od kojeg direktno zavisi visina i kvalitet prinosa.

Isto tako, kada je riječ o kontroli proizvođača jakih alkoholnih pića, inspekcija je obavezna da u cilju zaštite zdravlja potrošača zabrani promet pića koja nisu prošla nikakvu kontrolu, a koja nelegalno prodaju fizičke osobe.

Pored brojnih napora koje preduzimaju institucije u cilju razvoju poljoprivredne proizvodnje, svoj doprinos trebaju dati i sami proizvođači koji će legalizovati vlastiti rad, suzbijati nelojalnu konkurenciju i time podržati unapređenje položaja naših poljoprivrednika na tržištu.


Tagovi

Proizvodnja rakije Registrovani proizvođači Siva ekonomija Nelojalna konkurencija Kvalitetan proizvod Kvalitet sjemena Zdravlje potrošača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete