Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedina bez hormona
  • 30.10.2018. 14:30

Vijeće EU odobrilo pokretanje pregovora s SAD-om o uvozu govedine netretirane hormonima

Trenutno se u EU bez obveze plaćanja carina uvozi do 45 hiljada tona govedine netretirane hormonima godišnje, a američki poljoprivrednici već dugo pokušavaju ishoditi veće kvote za izvoz u EU.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 55
  • 5
  • 0

Vijeće Evropske unije je 19. oktobra odobrilo Evropskoj komisiji da otvori pregovore o sporazumu s Sjedinjenim Američkim Državama o uvozu visoko kvalitetne govedine od životinja koje nisu tretirane određenim hormonima za promicanje rasta.

Vijeće je također usvojilo mandat pregovora koji će preispitati funkcioniranje postojeće kvote za uvoz goveđeg mesa bez hormona u EU. Uvoz govedine bez hormona nije dio šire rasprave o poboljšanju trgovinskih odnosa između EU i Sjedinjenih Američkih Država pokrenutih nakon sastanka predsjednika Juntora i Trumpa 25. jula. Ipak, pronalaženje obostrano korisnog rješenja dugogodišnjem sporu nad govedinom bio bi veliki korak naprijed u poboljšanju trgovinske suradnje, piše AgPress.

"Jasno je da svako rješenje mora poštivati visoku razinu kvalitetu hrane i sigurnosne standarde EU. Kao i druge države članice, ponosni smo na visoku kvalitetu naših proizvoda i rad sektora poljoprivrede", rekla je Margarete Schrambök, austrijska savezna ministrica za digitalne i gospodarske poslove i predsjednica Vijeća.

Carinska kvota na razini 45.000 tona

Cilj pregovora će definitivno riješiti dugotrajni spor WTO-a. To neće utjecati ni na koji način na EU zabrane za govedinu tretiranu hormonima. Zabrana ostaje. EU i Sjedinjene Države dogovorile su se o privremenom rješenju u 2009. godini, koji je kasnije revidiran 2014. godine, kojim se odobrava carinska kvota (TRQ) za uvoz govedine bez hormona od 45.000 tona. U skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, ova carinska kvota je također dostupna izvoznicima iz drugih zemalja članica WTO-a. Preispitivanje postojećih dogovora zatraženo je od strane prethodne američke administracije 2016. godine, a dvije strane su od tada istražile moguća rješenja.

Cilj pregovora je pronaći obostrano zadovoljavajuće rješenje u skladu s pravilima WTO-a. Komisija nema ovlasti pregovarati o povećanju postojeće carinske kvote, ali može razgovarati o raspodjeli ukupne kvote za pojedine zemlje.


Izvori

AgPress


Tagovi

Govedina Hormoni Meso Uvoz SAD Carinska kvota


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.