Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana
  • 17.09.2019. 18:00
  • Jelou Springs, Ohajo

Veganski aktivista u pohodu spasavanja ovaca sa menija koledža

Profesor iz Ohaja pokrenuo je akciju za dobrobit životinja. Njegov cilj je da Koledž Antioh prekine uzgajanje ovaca u kampusu.

Foto: Depositphotos/MarkLG
  • 156
  • 6
  • 0

Kada je dr David Nibert pronašao devetoro jagnjadi u kampusu Antioh (Antioch) koledža, a nedaleko od svoje kuće, zapitao se šta škola planira da uradi sa njima. Na prvi pogled, Nimbert, koji je vegan, zaključio je da su prerano odvojeni od svoje majke. "Svi su bili prilično šokirani i zgrčili su se jedni uz druge pitajući se šta će im se dalje dogoditi," svedoči profesor.

Program "Sa farme na sto" kao primer održive poljoprivrede

Pokrenuo je brzu pretragu i došao do saznanja da će jagnjad biti poslužena studentima na koledžu u okviru programa "Sa farme na sto". Koledž je branio program u kampusu kao održiv i odgovoran. Farma je pokrenuta 2011. godine i nudi kuhinjama u kampusu nešto manje od polovine hrane. Studenti i profesionalci, koji tu rade ponosni su na to kako uzgajaju jagnjad puštajući ih u pašu na otvorenom. 

Farma kunića: Aktivisti "spasili" 16, a istovremeno ubili više od 100 zečeva?

Direktno upoznavanje studenata sa hranom koju konzumiraju

Kat Kristen (Kat Christen), menadžerka farme, kaže da izbor uključivanja životinja na farmu imitira ekološki sistem u pravom smislu. Na farmi je studentima dozvoljeno da rade, kako bi mogli da nauče o održivoj poljoprivredi. Sa druge strane, fakultet ovaj program koristi kao nastavno sredstvo u raznim kursevima.

Kristen ističe da interakcija učenika sa ovcama daje stvarnu vezu sa njihovom hranom, dodajući da je 80% učenika u prošlim godinama jelo meso. Program takođe nudi biljne i veganske opcije, ali za one koji jedu meso u kampusu, školska farma je najbolje mesto koje im daje taj proizvod. 

Stalna borba za oslobađanje jagnjadi od klanja na koledžu

Od prvog susreta sa jagnjadima, profesor Nibert se zalagao da fakultet oslobodi životinje postavljajući letke i objavljujući tekstove u lokalnim novinama. Profesor kaže da je zabrinut za uticaj farme na životnu sredinu i nada se da će program preći na biljni model.  

U izjavi putem imejla, Koledž Antioh kaže da neće kočiti farmu ovaca, a da bi došlo do neke promene u ovom modelu održivosti, to bi trebalo da predloži neko ko je deo zajednice u kampusu. Najviše neprijatnosti su imali zaposleni, koji su primali razne poruke i zahteve, a neke od tih poruka uključivale su i pretnje smrću koje bi trebalo shvatiti ozbiljno, ističu na koledžu, a prenosi Modernfarmer.

Nibert sa druge strane veruje da će ga fakultet na kraju saslušati. Predavao je ranije na Koledžu Antioh i imao je reputaciju nekoga ko se bori za socijalnu pravdu, za koju se nada da će ovog puta pobediti.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Jagnjad Antioh koledž Vegan Sa farme na sto Školska farma David Nibert Kat Kristen