Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hristos vaskrse!
  • 08.04.2018. 09:00

Vaskrs - najlepši i najradosniji hrišćanski praznik

Za Vaskrs su vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas , za ovaj praznik se daruju jaja, ali ne samo to.

Foto: Pappas post
  • 347
  • 15
  • 0

Hristos vaskrse!

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Vaskrs spada u pokretne praznike u prvoj nedelji posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre te ravnodnevnice.

Običaji za Vaskrs

Za Vaskrs su vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas , za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost za sve one koji ga daruju. Jaja zelene boje simbol su mladosti i proleća, žute sunčevog sjaja, a narandžasta boja predstavlja snagu i istrajnost. Jaja zlatne boje simbolizuju božansku prirodu Isusa Hrista, a bele - nevinost i bezgrešnost. Običaj kucanja ili tucanja jajima se praktikuje, jer pucanje kore simbolizuje Hristovo vaskrsnuće, ali i buđenje prirode.

Kada se ustane, trebalo bi se umiti vodom, u kojoj se nalazi crveno vaskršnje jaje, dren, zdravac i bosiljak. Dečije obraze treba pomaziti crvenim jajetom, kako bi bila zdrava. Jaje od prošle godine bi trebalo zakopati u baštu, njivu, voćnjak ili vinograd, kako bi godina bila rodna. 

Vaskršnji ponedeljak

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa u nekim krajevima naše zemlje naziva se Pobusani ponedeljak. Odlazi se u posetu grobovima umrlih srodnika, uređuju se, nosi se cveće i jaja, pale se sveće. Jaja se dele i sirotinji.  Smatra se da grobove treba pobusati busenjem sa zelenom travom.

Drugog dana Vaskrsa, a posebno u Banatu, obavlja se polivanje devojaka. Momci, uz pratnju muzike, odlaze u domove devojaka, koje polivaju preko kose ili prskaju vodom. Na taj način su sebi birali suđenice. Devojke su iznosile šarena jaja i posluženje za momke, koji bi se uputili do sledeće kuće i sledeće devojke, nakon što se okrepe.

Običaj je i da se ovog dana vaskršnje jaje daje stoci, koja bi ga pojela, kako bi bila zdrava tokom godine. 

Vaskršnja trpeza

Nijedan Vaskrs ne može da prođe bez tradicionalne praznične trpeze. Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Vaskrsa, tu su i nezaobilazna vaskršnja pogača, ukrašena jajima, i slatkiši. Priprema se šunka, mladi luk, a kao glavno jelo tu su uvek svečana čorba, meso, sarma, različiti prilozi. Svako priprema u skladu sa svojim mogućnostima, a svi se trude da bude bogatije nego drugim danima. 

Vaskršnji medenjaci

Sastojci: 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone.

Priprema: Umutite šećer, med, dva žumanceta i celo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamesite i od testa razvaljajte koru debljine pola centimetra. Pecite u rerni dok ne porumene.

Kad ste zamesili testo, odlučite kakvog će oblika biti medenjaci i kako ćete ih ukrasiti. Možete se opredeliti za tradicionalne simbole Vaskrsa, poput jaja ili zečeva, kao i ptičica, koje uvek neodoljivo izgledaju, potom po njima pospite šećer u prahu, ili istopljenu čokoladu.


Tagovi

Vaskrs 2018 Običaji za vaskrs Vaskršnja trpeza Vaskršnji ponedeljak Polivanje devojaka Značenje boja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.