Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 03.03.2020. 11:30

Vanredno stanje: Kina šalje 100.000 patki u borbi protiv najezde skakavaca

Kina će poslati patke u Pakistan kako bi pomogla u borbi protiv velike najezde skakavaca koja predstavlja prijetnju regionalnoj prehrambenoj sigurnosti

Foto: Depositphotos/wrangel
  • 182
  • 27
  • 0

Pakistanske vlasti proglasile su vanredno stanje jer su suočeni s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. Kina će, kako bi pomogla u njihovoj borbi, poslati 100 hiljada patki koje će biti raspoređene na 4.827 kilometara od istočne provincije Zhejiang do Pakistana, koja dijeli granicu s provincijom Xinjiang.

Istraživači ističu da su se patke pokazale kao efikasna metoda suzbijanja najezde skakavaca koja se dogodila prije 20 godina. Naime, 2000. godine, 700.000 patki i kokoši poslato je u Xinjiang kako bi se borili protiv skakavaca koji su proždirali preko 3,8 miliona hektara usjeva i travnjaka, piše Independent.

"Jedna patka može pojesti više od 200 skakavaca dnevno. Imaju tri puta veću borbenu sposobnost od kokoši", rekao je istraživač Lu Lizhi. Dodao je da je vjerovatnije da će patke ostati u grupi, zbog čega je lakše upravljati njima nego kokošima. 

Poljoprivrednici pozivaju na ostavke

Upotreba patki kao "biološkog oružja" jeftinija je i ekološki prihvatljivija alternativa pesticidima, dodao je Lu.

Skakavci koji su opsjeli Pakistan podstakli su premijera Imrana Khana da proglasi vanrednu situaciju početkom ovog mjeseca radi zaštite usjeva i poljoprivrednika. Poljoprivrednici vjeruju da ministarstva nisu dovoljno brzo preduzela mjere za rješavanjem problema sa skakavcima te pozvali vladajuće da daju ostavku.

"Vlada je nedavno shvatila važnost situacije, ali vjerujemo da su izgubili dragocjeno vrijeme u kojem su mogli riješiti dio problema“, rekao je Zafar Hayyat iz Ureda poljoprivrede Pakistana.

Najveća najezda u posljednjih 70 godina

Preko milijardu skakavaca prisutno je u zemljama istočne Afrike. Prvi talas došao je iz Etiopije i Somalije, gdje se narod suočio s najgorom najezdom ovih insekata u posljednjih 25 godina. Pustinjski skakavci sada napadaju i Keniju, stvarajući najveću najezdu u posljednjih 70 godina. U Etiopiji su stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu prijeći i do 150 km i sadržavati između 40 i 80 miliona jedinki po km2.

Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve usjeve 19 miliona gladnih ljudi

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetočina, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače jer se u tim zemljama vode građanski ratovi.


Tagovi

Najezda skakavaca Patke Kina Pakistan Poljoprivreda Nestašica hrane


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete