Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u Zapadnoj Srbiji
  • 04.06.2019. 10:00

Vanredna situacija u Lučanima, Arilju i Ivanjici

Zbog obilnih padavina i podivljalih bujičnih potoka na teritoriji Zapadne Srbije u opštinama Lučani, Arilje i Ivanjice proglašena je vanredna situacija.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 356
  • 18
  • 0

U Lučanima je pod vodom zbog izlivanja reke Bjelice oko sto kuća. Vodostaj reke Bjelice dostigao je rekordnih 330 centimetara. Pod vodom su srednja škola i fudbalski stadion, a velike štete su i na putnoj infrastrukturi. Izlili su se i lokalni potoci. Potočić, koji leti skoro da presuši, sada je potpuno podivljao usled bujičnih voda i u pojedinim mestima širok je i do osam metara. Prema rečima predsednika ove opštine najkritičnija situacija je u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Milatovići, Viča, Glog, Kotraža, Kaona, Rti, Vučkovica i deo Guče.

Evakuisano 50 domaćinstava, ima uginule stoke - njive pod vodom!

Jaka bujica je odnela plastenike, uništila bašte i voćnjake

Meštani Viče kažu da ih je odjednom iznenadio ogroman bujični talas, koji je nosio sve pred sobom. Prema njihovom svedočenju mnogi su jedva izvukli živu glavu. Jaka bujica je odnela plastenike, uništila bašte i voćnjake.
Na području Arilja, gde je štab za vanredne situacije na sednici doneo odluku o proglašenju vanredne situacije, u selu Latvica ne radi Osnovna škola "Jezdimir Tripković", gde je potok krenuo da opkoljava objekat, a poplavljeno je nekoliko domaćinstava u okolnim selima. Teško je meštanima sela Mirosaljci kod Arilja gde je ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala. Voda je prodrla u kuće. Reka Moravica je još u svom koritu, a poplave su izazvali bujični potoci.

U opštinama Lučani, Arilje i Ivanjice proglašena je vanredna situacija

Na teritoriji Ivanjice pokrenuta klizišta  

U Požegi nabujali potoci su poplavili Dom zdravlja i Poljoprivrednu školu "Ljubo Mićić", a pod vodom su njive i dvorišta u selima Visobaba, Prijanovići, Pilatovići, Radovci i na području Ariljske rampe. I Dom zdravlja i Poljoprivredna škola su više puta do sada bili prvi na udaru poplava.  

Na teritoriji opštine Ivanjice, gde je poplavljeno nekoliko kuća, pokrenula su se i klizišta, a pod vodom su delovi pojedinih putnih pravaca, kao što je magistralni put kroz Prilike, pa se saobraćaj otežano odvija. Izlili su se bujični potoci i poplavili suterene nekoliko kuća. 

Prema rečima nadležnih u štabovima za vanrednu situaciju opština u kojima je uvedeno vanredno stanje, poplave su uglavnom nastale kao posledica izlivanja bujičnih potoka, a glavne reke su za sada u svojim koritima. 

Poplave su uglavnom nastale kao posledica izlivanja bujičnih potoka

U Užicu raste vodostaj reke Đetinje

U Užicu raste vodostaj reke Đetinje, ali u Gradskom štabu za vanredne situacije kažu da od Đetinje, za sada, ne preti opasnost i da su preduzeli sve mere redovne zaštite. Voda je narasla usled porasta potoka koji se sa teritorije opštine Čajetina ulivaju u reku Đetinju. Međutim, problemi usled obilnih padavina nastali su u gradskim saobraćajnicima gde je zbog obilne vode i nanosa koje je nosila sa sobom, zapušila kišna kanalizacija. Zbog toga se saobraćaj u Užicu mnogo sporije odvijao.  

Komisije za utvrđivanje štete su već na terenima, koja će se znati za dva do tri dana ukoliko padavine prestanu. 


Foto prilog


Tagovi

Zapadna Srbija Poplave Lučani Arilje Ivanjica Užice Požega Bjelica Moravica Đetinja


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.