Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 20.01.2020. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Uzimaju u zakup seoske ledine da na njima gaje stoku

Privatnici su lane u višegodišnji zakup uzeli skoro 280 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što je povećanje od 3,5 puta po čemu je ova opština rekorder u Srbiji.

Foto: Željko Dulanović
  • 401
  • 18
  • 0

Seoske ledine kod Nove Varoši sve su interesantnije onima koji bi da svoj novac ulažu u poljoprivredu. Privatnici su lane u višegodišnji zakup uzeli skoro 280 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i ono će konačno biti privedeno nameni. To je 3,5 puta više nego predhodne godine, po čemu je ova opština rekorder u Srbiji. Međutim i pored povećanog interesovanja, pod zakupom je tek svaki osmi hektar.

Sličan trend zabeležen je u još desetak opština, a prednjače Knić, Požega, Kuršumlija... U Upravi za poljoprivredno zemljište kažu da je 2019. godina rekordna po površinama državnog zemljišta koje je dato u zakup. Kako se pretpostavlja, jedan od uzroka je i što se parcele sada uglavnom nude na period od deset godina, što poljoprivrednicima omogućava izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.

Pre par godina nije bilo interesovanja za zakup zemljišta 

A do samo pre par godina, za konkurs lokalne samouprave u Novoj Varoši nije bilo interesovanja. U zakup se nudi više od 2.200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, uglavnom lošijeg kvaliteta, koje zarasta u korov i trnje.

"Prošle godine smo ugovor o zakupu potpisali sa šest fizičkih lica, koji planiraju da se na zakupljenim parcelama uglavnom bave stočarstvom. To nije neki impozantan broj ali raduje, jer se od pre četiri godina broj zainteresovanih lagano povećava. Desetak godina pre toga na oglas se bukvalno niko nije javljao, mada su cene uvek bile gotovo simbolične. Na poslednjoj licitaciji ona se u zavisnosti od kvaliteta i mesta kretale u rasponu od 400 do 5.500 dinara po hektaru na godišnjem nivou," kažu u Opštinskoj upravi u Novoj Varoši.

Privatnici su lane u višegodišnji zakup uzeli skoro 280 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta

Izlicitirane parcele su u: Božetićima, Seništima, Vranešima, Brdu... Rekorder je Petar Ristić iz Ivanjice. On je na licitaciji zakupio čak 138 hektara u Bukoviku, iznad Uvačkog jezera. Teren je krševit, u strani i na njemu su meštani godinama napasali stoku.

"Zbog konfiguracije terena i kvaliteta, zakupljeno zemljište je najpodesnije za stočarstvo, a planiram za početak veće stado ovaca. Godišnji zakup mi je oko 700 evra, pa neću dugo čekati na realizaciju. U pomoć ću pozvati struku, jer kako se radi o velikoj površini ima prostora za još mnogo toga," kaže Ristić za Agroklub.

Parcele koje niko ne koristi biće date ratarima besplatno

Nova Varoš je lane za mere agrarne politike izdvojila skoro deset miliona 

U lokalnoj samoupravi očekuju u godinama koje slede još veće interesovanje. Pored države i opština izdvaja značajna sredstva za subvencije koje su od velike pomoći poljoprivrednicima. Nova Varoš je lane za mere agrarne politike iz svog budžeta izdvojila skoro deset miliona dinara, a isti iznos planiran je i u ovoj godini.

"Zahvaljujući tome, sve više je onih koji svoju šansu vide u poljoprivredi, a značajno se povećao i stočni fond pa danas imamo više od 10.000 grla krupne stoke, od čega je 6.000 krava muzara. Subvencije nisu jedina naša pomoć selu. Samo lane asfaltirali smo tridesetak kilometara lokalnih puteva i danas nema sela bez aslta, a započela je i realizacija vodosnabdevanja sedam sela božetićkog kraja, što je bio gorući problem za ovaj poznati stočarski kraj," kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Najveći deo opštinskog agrarnog budžeta prošle godine je potrošen na subvencije, a pomoć u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara dobilo je 168 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava. Oni su ova sredstva iskoristili za nabavku kvalitetnih grla stoke, kupovinu poljoprivredne opreme i mehanizacije, podizanje i obnavljanje zasada i sistema za navodnjavanje. Sa 60.000 dinara sufinsirane su kamate na poljoprivredne kredite, dok je 540.000 dinara utoršeno za podizanje konkurentnosti i sertifikaciju poljoprivrednih proizvoda. 

2,2 miliona dinara subvencija za veštačko osemenjavanje krava

Opština Nova Varoš je lane sa 2,2 miliona dinara subvencionisala i veštačko osemenjavanje krava, što se pokazalo kao odličan potez. 

5,5 miliona dinara dobilo je 168 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava

"Pozitivno je odgovoreno na 494 zahteva poljoprivrednika za veštačko osemenjavanje ukupno 2.142 grla. Ovakav vid pomoći koja se od pretprošle godine opet dodeljuje stočarima nakon decenijske pauze, ima širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni "mali" ili "veliki" proizvođači, odnosno da li se bave ekstezivnom ili intezivnom proizvodnjom. Značaj subvencija ove vrste je i u tome što bi one trebalo da utiču na poboljšanje rasnog sastava krupne stoke, što dugoročno gledano znači unapređenje stočarstva u novovaroškom kraju," kaže dr Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš, inače, veterinar po struci.  


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Parcele Uzgoj stoke Stočarstvo Petar Ristić Radosav Vasiljević Branko Bjelić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.