Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 07.05.2019. 17:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Kukujevci

Uzgoj paprike: U toku su mere zaštite

Prema procenama poljoprivrednika, zemljište je dovoljno vlažno za papriku. Usev se uzgaja na foliji i dobro se razvija. Ukoliko bude bilo potrebno, biljke će se dodatno pokrivati kako bi se ubrzao njihov razvoj i kako bi ranije dospele za berbu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 139
  • 6
  • 0

Povrtari iz Kukujevaca pronašli su mesto za papriku iz rasada - u proizvodnji na otvorenom polju. Kako sami kažu, sadašnje stanje prilično je dobro. Ipak sprovodiće se mere zaštite u cilju prevencije bolesti, a pogotovo nakon kiša koje su u proteklom periodu baš obilno padale. Istovremeno, obaviće se i preventivno prskanje protiv insekata, koji su naročito štetni u početnim fazama razvoja. 

Prema procenama poljoprivrednika, zemljište je dovoljno vlažno za papriku. Usev se uzgaja na foliji i dobro se razvija. Ukoliko bude bilo potrebno, biljke će se dodatno pokrivati kako bi se ubrzao njihov razvoj i kako bi ranije dospele za berbu, navodi RTV.

I u ovoj vegetacionoj godini koriste se iste sorte paprike. Proizvodnja na parcelama povećana je za jedan hektar. Postojale su mogućnosti i za veće povećanje, ali ono je uslovljeno plodoredom. Plodored je neophodno poštovati, ukoliko se želi postići kvalitet plodova i manji broj tretiranja protiv bolesti i štetočina. 

Berba paprike od kraja juna

Sa berbom paprike krenuće se najranije krajem juna, a pun rod povrtari očekuju od početka avgusta, kada sledi berba puna dva meseca. Proizvođači takođe očekuju i dobar plasman na tržištu.

Prošla, proizvodna 2018. godina, bila je lošija i tada je cena paprike išla i do 100 dinara za kilogram, što je donelo dobru zaradu. Ukoliko i ove godine ostane takva situcija, poljoprivrednici će biti zadovoljni i sa 50 dinara, pod uslovom da prinos paprike bude u normalnim, očekivanim, okvirima. 


Izvori

RTV


Tagovi

Uzgoj paprike Sorte paprike Visina prinosa Kukujevci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.