Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 22.06.2020. 17:10
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Uskoro "mediteranska poljoprivreda" u Trebinju

Studijski program će biti prilagođen poljoprivredi koja je tipična za ovo područje.

Foto: Arhiba Miodraga Asanovića (ilustracija)
  • 98
  • 11
  • 0

Iduće akademske godine u Trebinju biti će otvoren novi studijski program: mediteranska poljoprivreda. Prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića, ovaj smjer postati će dio Univerziteta u Republici Srpskoj.

Kako Ćurić kaže, dogovoreno je da grad i dva Univerziteta definišu konkretne uslove saradnje, kako bi se krenulo u implementiranje navedenog studijskog programa u nastavu, kako navodi Trebinje.com

"Ovaj dio Hercegovine predstavlja pravi prirodni potencijal kada je riječ o organskoj proizvodnji hrane, kao veoma traženoj na tržištu. Očekujemo dobar odziv studenata, ne samo iz ovog dijela zemlje nego i iz regiona", navodi Ćurić. 

Mediteranska poljoprivreda postaje prioritet

Dodaje da će u promociji "mediteranske poljoprivrede" doprinjeti i poljoprivredni smjer u Centru srednjih škola, za koji postoji već određeno kontinuirano interesovanje. 

"Ovo je takođe i jedan od prioriteta u izbornoj platformi iz 2016. godine, a sada je vrijeme njegove realizacije", objašnjava gradonačelnik. 

Da postoji opravdan razlog otvaranje ovog studijskog programa potvrdio je i rektor Univerziteta u Banja Luci, prof. dr Radoslav Gajanin, ipak neophodna je i podrška Gradske uprave kako bi došlo do sprovođenja projekta u djelo. To se konkretno odnosi na odgovarajuće radne prostorije, ali i smještajne kapacitete za studente. 

Nešto novo i inovativno

Ističe kako će se u narednom periodu znati na kom Univerzitetu u RS će biti uvršten ovaj smjer, a da bi se do kraja godine moglo očekivati dobijanje akreditacije za njega. 

"Studijski program će biti prilagođen poljoprivredi koja je tipična za ovo područje. Neće biti prilagođavan pojedincima i nastavnicima sa kojima raspolažemo, već će smjer biti inovativan u svakom smislu", pojašnjava Gajanin.

U Trebinju imaju dva fakulteta - Fakultet za proizvodnju i menadžment i Akademija likovnih umjetnosti koji su u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Visoka škola za turizam i hotelijerstvo.


Tagovi

Studijski program Mirko Ćurić Mediteranska poljoprivreda Organska proizvodnja Radoslav Ganjanin Prilagođen poljoprivredi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete