Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 11.05.2019. 18:00

Uskoro će mladi poljoprivrednici biti uključeni u izradu pravilnika za subvencije

"Mi ćemo naš rad svesti na to, da anketiramo naše celokupno članstvo o tome koje su njihove potrebe. Uz pomoć postojećeg pravilnika saznaćemo šta mladi misle o svakoj meri posebno, tada ćemo po završenoj anketi izneti ministarstvu šta je potrebno promeniti u postojećem pravilniku kako bi bio približan potrebama mladih na selu," rekao je za Agroklub sekretar SUMP-a Aleksandar Milovanović.

Foto: Julijana El Omari
  • 420
  • 22
  • 0

U izradu sledećeg pravilnika za podršku mladih poljoprivrednika biće uključeno Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) i sami mladi farmeri, zaključak je 4. Konferencije "Mladi poljoprivrednici Srbije i Evrope", koja je održana danas u organizaciji Udruženja.

"U razgovoru sa predstavnicima SUMP-a, zajedno ćemo uraditi sledeći pravilnik i ovim putem pozivamo sve mlade ljude u izradi ovog pravilnika, kako bi bio primenljiv za mlade", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

10.000 evra nije dovoljno za start up

Nezvanično saznajemo, da će se u istraživanje šta je potrebno mladim farmrima kroz paket subvencija za početak ili unapređenje proizvodnje, krenuti od septembra ove godine, jer su na terenu do sada "utvrđene neke nelogičnosti".

"Mi ćemo naš rad svesti na to, da anketiramo naše celokupno članstvo o tome koje su njihove potrebe. Uz pomoć postojećeg pravilnika saznaćemo šta mladi misle o svakoj meri posebno, tada ćemo po završenoj anketi izneti ministarstvu šta je potrebno promeniti u postojećem pravilniku kako bi bio približan potrebama mladih na selu. Naša terenska istraživanja su pokazala da 10.000 evra nije dovoljno za start up i zalagaćemo se da taj iznos bude viši“, rekao je za Agroklub sekretar SUMP-a Aleksandar Milovanović.

Četvrta konferencija "Mladi poljoprivrednici Srbije i Evrope"

Uskoro nov pravilnik: Mladi će moći da dobiju do 1,5 miliona dinara  

Da podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu zaredom raspisuje konkurs za subvencije za mlade poljoprivrednike. Uskoro se na sajtu Uprave za agrarna plaćanja naći pravilnik za ovu godinu, kada će mladi moći da konkurišu za sredstva u iznosu do 1,5 miliona dinara, za investiciju koja će biti subvencionisana od strane države 75%. 

Takođe, u okviru IPARD fonda postoje mere koje su namenjene mladim poljoprivrednicima do 40. godina, u okviru kojih se očekuje povraćaj od 65% od predložene investicije. Zainteresovanost za evropska sredstva od strane mladih postoje, a koliko su ona dobar podsticaj svedoče iskustva i mladih poljoprivrednika Hrvatske, koji su inače bili učesnici konferencije.

"Broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj se povećao - sad je oko 12%, nakon uvođenja mera EU, naročito onih koji su namenjeni mladim poljoprivrednicima. To je takođe uzrokovalo da se povećao broj prebacivanja vlasništva poljoprivrednog gazdinstva sa starije na mlađe poljoprivrednike", zaključci su istraživanja Jana Marinca iz Hrvatskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Stvoren kult mladog poljoprivrednika

Na konferenciji se predstavila i potpredstavnica Evropskog saveta mladih poljoprivrednika (CEJA) Iris Bauers i naglasila da Evropa i Srbija mogu jedna drugoj mnogo da znače, jer se suočavamo sa sličnim problemima.

"Mladima treba više podrške i to u trenutku kad im je najviše potrebno. Zemlja postaje sve skuplja i mladima je sve teže da započnu proizvodnju, pa im 'inekcija' subvencija znači, ali ono što mi želimo da sprečimo jeste da mladi ne budu zavisni od tih subvencija, iako bez evropskog novca teško mogu biti konkurentni. Na primer, pitanje pristupa tržištu može biti problem na lokalu, pa mi predlažemo udruživanje, stvaranje asocijacija i kooperativa", rekla je Bauers za Agroklub.

Problemi mladih poljoprivrednika se sve više kristališu, a čini se da su institucije spremne da pomognu mladima Srbije i Evrope, ali i samoj poljoprivredi da se podmladi. Predsednik SUMP-a Milan Borić rekao je da je stvoren kult mladog poljoprivrednika i da je prepoznat od strane Republike i opština. 

"Pozivamo mlade da obrate pažnju na edukovanost, na nacionalne mere koje će sve više biti prilagođene potrebama mladih kao i na IPARD mere, jer imamo šta da ponudimo evropskom tržištu", kaže Borić.
 


Foto prilog


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Poljoprivreda Novosadski sajam Poljoprivredni sajam IPARD Aleksandar Bogićević Aleksandar Milovanović Jana Marinca Iris Bauers Milan Borić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)